понеделник, 13 март 2023 г.

Лондон и HSBC спасиха SVB UK срещу £1. Берлин замрази SVB Germany. Париж е спокоен

 Клонът на Silicon Valley Bank във Франкфурт 

HSBC се съгласи да закупи британското подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank (SVB), което донесе облекчение за британските технологични фирми. след като те предупредиха, че могат да фалират, ако не им бъде помогнато.

Клиенти и фирми, които имат депозити в SVB UK, ще имат достъп до тях, както и до други банкови услуги, както обикновено, съобщи Би Би Си (BBC).

В същото време френските и германски власти обявиха, че фалитът на SVB няма да има последстия за финансовата стабилност на двете страни. Германският регулато замрази дейността на клона на SVB във Франкфурт.

Може да се обобщи, че и трите страни смятат, че американският фалит няма да се отрази сериозно на финансовата система на Западна Европа. Ето мерките и уверенията от всяка от трите страни.

Мигновена британска реакция 

Министерството на финансите на Великобритания заяви, че сделката с HSBC не включва пари на данъкоплатците, а Bank of England (централната банка) заяви, че депозитите са гарантирани.

HSBC съобщи, че е платила само 1 британска лира за поделението на SVB в Обединеното кралство.

Ноел Куин, главен изпълнителен директор на HSBC Group, заяви, че британските клиенти на SVB ще могат да банкират както обикновено.

Сделката дойде след цяла нощ разговори с участието на финансовия министър Джереми Хънт, министър-председателя, управителя на Bank of England, шефове на HSBC и държавни служители в опитт да намерят решение преди фирмите да започнат да търгуват отново в понеделник сутринта.

Централната банка заяви, че нито една друга банка в Обединеното кралство не е била "съществено засегната" от колапса на SVB иотбеляза, че като цяло банкова система остава "сигурна, стабилна и добре капитализирана".

Въпреки че британското подразделение на SVB има едва малко над 3000 бизнес клиенти, колапсът му би представлявал риск за сектор, който правителството смята за основен за бъдещия икономически успех на Обединеното кралство. 

"Някои от тези фирми имаха банкови сметки само в SVB UK и поради тази причина бяхме изправени пред ситуация, в която можехме да станем свидетели на това как някои от най-важните ни компании, нашите най-стратегически компании, биват заличени и това би било изключително опасно", коментира финансовият министър.

Но Хънт настоя, че "никога не е имало системен риск за финансовата стабилност в Обединеното кралство".

Ехо от САЩ върху британския пазар

Покупката от HSBC на британското подразделение на SVB идва, след като Федералният резерв на САЩ и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите заявиха в неделя, че вложителите в САЩ ще бъдат напълно защитени.

SVB се срина в САЩ в петък, след като не успя да събере 2,25 млрд. долара, за да покрие загубите от продажбата на активи, главно американски държавни облигации, които бяха засегнати от по-високите лихвени проценти.

В резултат SVB - специализирана в кредитиране на технологични компании - беше затворена от американските регулатори в петък, което донесе най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам. 

Проблемът предизвика повече от 200 шефове на британски технологични компании да подпишат писмо до Джереми Хънт, призовавайки правителството да се намеси.

Източник от технологична фирма каза по-рано пред BBC, че между 30% и 40% от стартиращите компании в Обединеното кралство, в които работят до 50 000 души, можеха да бъдат засегнати от колапса.

Париж и Берлин: Не е застрашена финансовата стабилност

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви днес, че фалитът на Silicon Valley Bank не представлява риск за банковата система на Франция, предаде думите му Ройтерс.

"Наблюдаваме ситуацията в САЩ, но не отправяме специално предупреждение относно френската банкова система, която е стабилна", каза министърът на финансите на Франция пред радио "Франс енфо".

Фалитът на SVB не представлява опасност за финансовата стабилност в Германия, увери днес германският надзорен орган за банковата система Бафин (BaFin), цитиран от Франс прес и БТА. Защото тази банка няма системна значимост, посочи регулаторът.

BaFin нареди дейностите на германското подразделение на SVB, базирано във Франкфурт, да бъдат замразени.

Банката отвори малък клон през 2018 г., след като получи лиценз. Клонът на SVB във Франкфурт имаше активи от 789 милиона евро (841,86 милиона долара) в края на миналата година, според BaFin, отбеляза Ройтерс.

И все пак...

Въпреки уверенията от ВеликобританияФранция, Германия фондовите пазари в Западна Европа остават под натиск и в понеделник, съобщи 3eNews. Mного анализатори не изключват проблемите да се разпространят и в европейската банкова индустрия.

До обед общият индекс на най-големите компании в региона Stoxx Europe 600 се понижи с 2.15%, а секторният подиндекс на банковия сектор спадна с почти 4%, съобщи "Блумбърг". От националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше италианският FTSE MIB (-4.52%), испанския IBEX 35 (-4.03%), германският DAX (-3.06%) и британския FTSE 100 (-2.41%).

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата