петък, 17 март 2023 г.

Втори български пилот вече е обучен да лети на F-16

   

                     Снимка: Министерство на отбраната

Втори български пилот завърши курса за пилотиране на самолет F-16, съобщиха от Министерство на отбраната.

Капитан Тодор Тодоров успешно премина основния курс след своя колега капитан Александър Велинов, който се дипломира през 2022 г. Церемонията по завършването на обучението се проведе в базата на Националната гвардия на САЩ в Тусон, Аризона.

Съгласно договора за придобиване на самолети F-16 Block 70 в САЩ ще бъдат обучени 14 български пилота, уточняват от МО. По втория договор трябва да бъдат обучени 18 пилоти, като те не се изпращат наведнъж, а по двойки. Изпращат по график, изготвен от американската страна. 

Той е направен така, че до 2024 г. десетима от пилотите да бъдат подготвени, а другите четирима ще завършат подготовката си, когато пристигнат самолетите, обясни миналия месец в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

Бригаден генерал Русев отбеляза тогава, че в България няма заложени обучения на инструктори на F-16. Всички пилоти, които се качат на самолет, трябва минат подготовка в САЩ. България вероятно може да поиска да подготви инструктор, но този въпрос не е обсъждан с нашите съюзници, каза още командирът.

Към момента 8 летци се намират на различен етап от обучението си, като се очаква през тази година всички 14 пилота да се включат в графика. Той се актуализира регулярно в зависимост от постигнатите резултати, допълват от МО.

През февруари България преведе първата вноска (в размер на 31 110 457 лв.) за придобиване на вторите осем нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване.

На 25 ноември със 151 гласа "за", 42 - "против" и осем "въздържал се" парламентът одобри придобиването на вторите осем самолета. В началото на декември стана известно, че е започнало сглобяването на първия български изтребител F-16, припомня БТА.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата