понеделник, 6 март 2023 г.

EURACTIV: България е изнесла в Украйна оръжие за милиарди от началото на войната

  

Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години дори преди войната да започне и без Киев и София да са се споразумели за нито една директна сделка. Това установи разследване, проведено от "Юрактив България" (Euractiv Bulgaria).

От началото на руската инвазия изпращането на оръжия в Украйна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България, посочва електронно издание.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, разследването на EURACTIV установи, че оръжейни доставки са били извършвани дори преди началото на конфликта.

"За периода 24 февруари 2022 г. - 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период", се казва в отговор до EURACTIV от Министерството на икономиката на България след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия, посочва изданието.

Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на EURACTIV.

Големите държавни оръжейни заводи, като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, са отчели 100-процентен ръст на продажбите.

Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на държавната компания "Кинтекс", през която минава оръжейният износ на страната, потвърди рекордния български износ.

"Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната", заяви през миналата година Михайлов пред "Юрактив България", добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 - 1,3 милиарда евро.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата