четвъртък, 9 март 2023 г.

Задържаха бившия граничен полицай Валентин Христов, обвиняем за случая "Локорско"

  

                         Снимка: БТА

 Софийският градски съд постанови мярка "задържане под стража" за Валентин Христов - шестия обвиняем за трагедията в Локорско, при която 18 мигранти бяха намерени задушени в тайник на камион.

Бившият граничен полицай Валентин Христов беше предаден вчера на българските власти от Гърция след издадена европейска заповед за арест.

Той беше няколко дни в ареста в Серес и след като даде доброволно съгласие да се върне в България гръцките власти разрешиха екстрадицията му.

По време на заседанието днес бяха изнесени данни, че той е участвал в купуването и ремонта на камиона, както и в доставката на дървените дъски за изработването на тайниците, в които да бъдат скрити нелегалните мигранти.

Христов помоли да му се наложи най-леката мярка. Съдът намери за основателно искането на прокурора и прие, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът намери и, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, както и той да повлияе на свидетели, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение. Съдът обаче отчете, че  липсва предпоставка за укриване, защото сам е потърсил връзка с българските власти.

Мярката може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Валентин Христов бе  обвинен в участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти, отговорна за трагедията с камиона в Локорско.

Твърди се, че имал ключова роля, давал информация за това откъде мигрантите могат да прескочат оградата, както и кои служители на браздата няма да създават проблеми, ако бъдат видени.

Останалите от групата са в ареста след определение на Софийския градски и Софийския апелативен съд. Това са Тачо Тачев, Атанас Атанасов, Християн Дунгаров, Петър Янев и ръководителят на групата Виктор Кузмов.

Част от тях са имали отношение към превозването на мигрантите, а други към тайника в камиона, в който се задушиха 18 от общо 52-мата афганистанци, намерени край Локорско в средата на февруари.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата