петък, 17 март 2023 г.

Шофьорът с поршето, който пиян и дрогиран уби човек на пътя: Направих грешка, но не съм голям престъпник

  

                                       Снимка: БТА

Софийският градски съд отхвърли молбата за изменение на мярката "задържане под стража", подадена от 39-годишния Димитър Любенов, който пиян и дрогиран предизвика катастрофа на Околовръстното шосе, при която загина французин.

Инцидентът стана на 25 септември м.г. около 4.30 часа. Автомобилът на Любенов - "Порше Панамера", се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форд, в който е пътувало френско семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено. 

Димитър Любенов е задържан за постоянно в ареста от около шест месеца. По делото се чакат изводите от назначената комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертизи. Наказанието, което той може да получи е между 15 и 20 години затвор или доживотна присъда.

"Направих грешка, виновен съм, но не съм голям престъпник, не съм убиец, не съм го направил умишлено. Вече 6 месеца съм в ареста. Знам, че ще имам присъда, но сега искам малко лично свободно време да прекарам с близките си, да се погрижа за възрастната си майка", каза днес Любенов пред градските магистрати. 

Съдът обаче му напомни, че общественият ред и сигурност са по-важни, от неговите лични нужди.

Съдия Атанас Атанасов прие, че от доказателствата по делото не се опровергава предположението, че деянието е умишлено. Също така не е отпаднала и опасността от извършване на престъпление, тъй като Димитър Любенов многократно е санкциониран за нарушаване на правилата за движение. Срокът на задържане не превишава разумните предели, а и все още не са извършени всички необходими действия по разследването.

Според магистратите мъжът е можел да спре поршето си, тъй като е можел да види форда от около 400 метра разстояние. Вместо да намали скоростта обаче Димитър Любенов е продължил да кара със 195 км/ч и ударил отзад по-малката кола. 

Пред медиите обвиняемият заяви, че съжалява за случилото се. Адвокатът му Ива Борисова обясни, че според нея обвинението срещу клиента ѝ е неправилно и не трябва да бъде за умишлено извършено престъпление. Тя заяви, че ще обжалва определението на съда, с което Любенов е оставен в ареста.

Адвокат Борисова посочи, че при тази квалификация за умишлено престъпление клиентът ѝ се лишава от правото на по-благоприятен процес, а именно на съкратено производство при признаване на вина. В сегашния случай, при внасяне на обвинителен акт в съда, признаването на вина може единствено да бъде отчетено при размера на наказанието, стана ясно от думите ѝ.

При обжалване заседанието на Софийския апелативен съд ще е на 23 март от 10 ч.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата