вторник, 14 март 2023 г.

Пазарният разгром на банките по света се задълбочава

 Сътресенията в банковата индустрия на САЩ навредиха на водещия германски индекс DAX 

Шоковите вълни от колапса на Silicon Valley Bank допълнително удариха курса на акциите на банките в глобален мащаб във вторник. Това показа, че уверенията на президента Джо Байдън и други политици, че банковата система в САЩ е сигурна не постигнаха желаното успокоение на пазарите и подтикнаха към преосмисляне на перспективите за лихвените проценти, отбеляза в свой анализ Ройтерс (Reuters).

Усилията на Байдън да успокои пазарите и вложителите дойдоха, след като спешните мерки на неговата администрация за укрепване на банките чрез предоставяне на достъп до допълнително финансиране (от Федералния резерв) не успяха да разсеят притесненията на инвеститорите за потенциална зараза към други кредитори не само в САЩ, ами и по света като цяло.

Акциите на банките на азиатския пазар продължиха да се понижават във вторник, като особено силно бяха засегнати японските, а безпокойството от системен риск доведе до спад в по-широк мащаб.

"Започна бягство от банки и междубанковите пазари се стреснаха", каза Деймиън Боуи, главен капиталов стратег в базираната в Сидни инвестиционна банка Barrenjoey. "Може да се каже, че мерките за осигуряване на ликвидност трябваше да спрат тази динамика, но инвеститорите гледат новини и виждат опашки, а не финансовите "водопроводи"*."

Яростната надпревара за промяна на очакванията в политиката за лихвените проценти също предизвика вълни на безпокойство сред пазарите, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че Федералният резерв няма да е склонен на увеличения следващата седмица.

Понастоящем трейдърите виждат 50% шанс Фед да не повиши лихвите на предстоящата си среща, като намаления на лихвите са предвидени за втората половина на годината.

Анализаторите отбелязват, че несигурността продължава да тормози сектора, като инвеститорите все още са изключително притеснени за здравето на по-малките глобални банки, от перспективата за по-строго регулиране и предпочитанията за защита на вложителите за сметка на акционерите в случай на други банкови фалити.

Големите банки в САЩ загубиха около 90 милиарда долара от стойността си на фондовия пазар в понеделник, с което загубата им през последните три търговски сесии достигна близо 190 милиарда долара.

Регионалните банки в САЩ бяха засегнати най-тежко. Акциите на First Republic Bank се сринаха с повече от 60%, тъй като новините за възможно ново финансиране не успяха да успокоят инвеститорите и рейтинговата агенция Moody's преразгледа случващото се към понижаване.

Европейският банков индекс STOXX затвори с 5,7% по-ниско. Германската Commerzbank падна с 12,7%, а Credit Suisse с 9,6% до рекордно ниско ниво.

Джо Байдън каза, че действията на неговата администрация означават, че "американците могат да имат вярата, че банковата система е сигурна", като същевременно обеща по-твърда регулация след най-големия банков фалит в САЩ след финансовата криза от 2008 г. - този на SVB.

"Вашите депозити ще бъдат там, когато имате нужда от тях", изтъкна президентът.

*Financial plumbing - финансови "водопроводи" - метафора, използвана в случаи на институционална намеса във финансовата система в краткосрочен план, която позволява потоци от кредити и капитал.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата