четвъртък, 16 март 2023 г.

Ковачевски за взлома в българския център в Скопие: В събитието няма политически контекст

  

                     Стопкадър от ТВ Сител

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се е чул тази сутрин с министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски във връзка с извършения взлом тази нощ в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие, а МВР в Северна Македония ще излезе с подробна информация по случая, каза в интервю за телевизия "Сител" Ковачевски в отговор на въпрос дали се изграждат добросъседски отношения с България, след като за откраднат монитор от Българския културно-информационен център посланикът на Северна Македония в България е бил извикан в българското МВнР.

По думите на Ковачевски посланичката на Република Северна Македония е разполагала с информацията от МВР и е нормално да бъде обяснено какво се е случило.

"Най-вероятно става въпрос за проникване в обекта и кражба на компютър или монитор и не става въпрос за събитие, което има политически контекст. Но все пак избягвам да коментирам случващото се в България, където предстоят избори и там всичко се използва, за да се получават гласове от политически парти. Смятам, че след изборите, ако има политическо правителство, отношенията ще могат да се върнат в една нормална динамика, където ще се разговаря по теми от взаимен интерес", посочи Ковачевски, цитиран от БТА.

Тази нощ, след като са били разбити катинари и пробита една от страничните стени на Българския културно-информационен център, неизвестни лица са проникнали в него. По първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията, е установена липсата на част от компютърната техника в центъра, съобщи директорът му Антония Велева. А на среща в българското министерство на външните работи директорът на дирекция "Югоизточна Европа" Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Република Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Северна Македония има сътрудничество с институциите в България, които отговарят на отношенията между съседни държави, членки на НАТО. Но и в България, и в Северна Македония има партии, групи и личности, които не искат отношенията да бъдат на добро ниво, защото не искат да видят региона като част от ЕС, посочи в интервюто си пред "Сител" Ковачевски.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата