събота, 4 март 2023 г.

Безплатни скрининги за глаукома ще има през март в Очна клиника „Д-р Иванови“

 Безплатни скрининги за глаукома ще има през март в Очна клиника „Д-р Иванови“

По повод Световната седмица за борба с глаукомата специалистите от Очна клиника „Д-р Иванови“ ще проведат безплатни скрининги за глаукома.Скринингът включва измерване на вътреочното налягане (ВОН), информация и консултация от специалист по въпроси, свързани с глаукомата.

Прегледът ще установи дали при съответния пациент има съмнения за тази диагноза. Повишеното ВОН е основният рисков фактор за глаукома, затова при резултати извън референтните стойности и при съмнения за заболяването пациентите ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата. Скринингите са насочени към хора, които до момента НЕ са диагностицирани с глаукома.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. Най-често засяга хора над 45-годишна възраст. По данни на Световната глаукомна асоциация около 80 милиона души в света страдат от това заболяване, а данните на Българското глаукомно дружество сочат, че болните у нас са между 70 000 и 80 000 души.

Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното откриване са от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008 г. по инициатива на Световната глаукомна асоциация и Световната глаукомна пациентска организация. Тази година тя се отбелязва в дните от дванадесети до осемнадесети март.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0892 74 28 28 (ще бъде активен от 10.30 до 14.00 ч. в работните дни) или на регистратурата на лечебното заведение - гр. Бургас, ж.к. „Славейков“ №174 (до спортна зала „Младост“). Не е необходимо направление от личен лекар.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата