сряда, 8 март 2023 г.

Столтенберг предупреди, че Бахмут може да падне до дни

  

Бахмут може да падне до дни, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на конференция по сигурността в Стокхолм.

Генералният секретар на Алианса заяви, че не е изключено ожесточените сражения в източния украинския град да завършват с превземането му.

Собственикът на руската наемническа армия "Вагнер" - Евгений Пригожин съобщи по-рано, че неговите сили владеят половината от Бахмут. Пригожин допълни, че ако Москва постигне победа там, ще може лесно да пренасочи войските си към останалата част от Донецка област. До момента няма коментар от страна на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта снощи, в навечерието на срещата на министрите на отбраната на ЕС в Швеция, необходимостта от допълнителна военна помощ за Украйна.

Все още не е ясно кой е отговорен за миналогодишната атака срещу газопроводите "Северен поток", тъй като не са приключили разследванията на национално равнище, заяви още Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Това, което знаем, е че е имало нападение срещу газопроводите "Северен поток", но не можем да определим кой стои зад него", каза генералният секретар на НАТО.

"В момента текат разследвания на национално равнище и мисля, че е правилно да изчакаме приключването им, преди да кажем каквото и да било за това кой е извършителят", допълни Столтенберг.

Вестник "Ню Йорк таймс" вчера съобщи, че нова разузнавателна информация, която е била анализирана от американски длъжностни лица, сочи, че саботажът е извършен от проукраинска групировка.

Днес министрите на отбраната на 27-те държави от ЕС обсъждат развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Преди седмица украинският президент Володимир Зеленски в изявление по Телеграм поиска изтребителите Ф-16 (F-16), които страната му иска да си осигури от западните съюзници. На фона на тези аспирации на украинския президент двама украински пилоти са в САЩ, където ще бъде направена оценка на уменията им да управляват изтребители, въпреки че представители на администрацията твърдят, че засега няма планове за изпращане на Ф-16 в Киев, съобщи тази седмица сп. "Политико", като се позова на три източника, запознати с дискусиите.

Всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на България

"България работи успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно в съответствие с възможностите на страната ни", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз в Стокхолм, съобщиха от Министерство на отбраната. В изпълнение на решението на Народното събрание, военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година", посочи Стоянов.

Министърът отбеляза, че, освен с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в мисията на Европейския съюз (ЕС) за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

На срещата в Стокхолм бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

"България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция", заяви Стоянов и отбеляза ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. "Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме", обясни министърът.

На форума в Стокхолм министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата