четвъртък, 9 март 2023 г.

Скопие ще започне да събира спецове да предложат промените с българите в конституцията

  

                          Снимка: БТА

Следващият етап от процеса на конституционни промени в Република Северна Македония е да бъде сформирана експертна работна група, координирана от Министерството на правосъдието, която да подготви промените, след което ще има широко обществено обсъждане, а после промените ще влязат за обсъждане в парламента на страната, каза на пресконференция днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие.

"Говорим за конституционни промени, но никой от гражданите не е видял как изглеждат тези конституционни промени. Така че първият етап е те да бъдат написани от експерти. Не говорим само за включването на българите в конституцията, но и за други общности, които са изявили желание да бъдат част от нашата конституция, в която има включени различни общности", каза Ковачевски.

По думите му работната група ще включва експерти по конституционно право и юристи, ще бъдат поканени и експерти от политически партии, включително опозиционни. Ковачевски изрази очакване опозицията да вземе участие в работата по конституционните промени, въпреки че "показаха, че не искат да участват в нищо освен да блокират парламента".

За да бъдат приети конституционните промени в парламента на Северна Македония, са необходими 80 депутати, които да ги гласуват. Без депутатите от опозицията - ВМРО-ДПМНЕ и Левица, това не е възможно, но преговорната рамка изисква вписването на българите в основния закон на страната да се случи, за да може страната да започне да отваря преговорните глави в преговорите за членство в ЕС.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата