сряда, 1 март 2023 г.

„Ню Йорк Таймс“: Русия е загубила най-мащабната танкова битка във войната

  

През последните месеци танковете се проявиха в конфликта в Украйна във военен и дипломатически план, докато двете страни се подготвяха за офанзиви. Русия извади резерви от танкове от складовете от епохата на Студената война, а Украйна подтикна западните правителства да доставят американски танкове "Ейбрамс" и германски "Леопард 2". 

Сложните западни танкове се очакват на бойното поле през следващите няколко месеца. Новата руска бронирана техника се появи по-рано - и при първото си широкомащабно разгръщане беше унищожена, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Триседмична битка в равнината край въгледобивния град Угледар в Южна Украйна доведе до най-голямото танково сражение във войната досега, което според украински официални лица е съкрушителен неуспех за руснаците.

В продължителната битка и двете страни изпратиха танкове в боя, които се движеха по черни пътища и маневрираха около дърветата, като руснаците настъпваха в колони, а украинците маневрираха отбранително, стреляйки от разстояние или от скривалища, когато руските колони се приближаваха към тях, разказва американският вестник.

Когато всичко свърши, Русия не само не успя да превземе Угледар, но и допусна същата грешка, която струваше на Москва стотици танкове в началото на войната: придвижване на колони.

Според кадри от украински военен дрон овъглените корпуси на руските бронирани машини, попаднали на мини, поразени от артилерия или унищожени от противотанкови ракети, сега стоят из полята около Угледар. Украинските военни заявиха, че Русия е загубила най-малко 130 танка и бронетранспортьора в битката. Тази цифра не може да бъде проверена по независим начин. Украйна не разкрива колко машини е загубила.

Липсата на експертен опит затруднява руснаците. Много от най-елитните им части са останали в безпомощно състояние след загубите в предишните боеве. Загубите са били запълнени с мобилизирани войници, които не са обучени в украинската тактика за засада на колони. В един от примерите, че Русия изпитва недостиг на опитни командири на танкове, украинските войници твърдят, че са заловили медик, който е бил преназначен да управлява танк.

Руската армия от десетилетия се фокусира върху танковата война и дори я митологизира, тъй като тя напомня за руските победи над нацистите през Втората световна война. Фабриките в Уралските планини произвеждат хиляди танкове. Във Угледар до миналата седмица Русия е загубила толкова много машини, че е променила тактиката си и е прибягнала само до пехотни атаки, твърдят украински командири, пише "Ню Йорк Таймс".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата