събота, 11 март 2023 г.

Как ни удрят в кантара по пазарите

 istock 

26 нередовни везни на пазарите във Варненско са открили инспекторите от "Метрологичен надзор". През миналата година са проверени над 300 обекта.

Освен везните по пазарите и борсите инспекторите от метрологичния надзор са проверили и над 180 търговски обекта. 14 от везните не са отговаряли на изискванията.

"Най-честите нарушения са свързани с това, че везните не са минали последваща периодична проверка. По-редките случаи са, когато търговците използват везни от така наречения неодобрен тип", заяви Петя Танчева, "Метрологичен надзор"- Варна пред БНТ.
 
Везните трябва да са одобрени за ползване в България, а също така да имат отличителни знаци, че са минали проверка за настоящата година. Много от потребителите не знаят за тези изисквания към търговците.
 
От метрологичния надзор призовават купувачите да бъдат внимателни, когато пазаруват.

"Везната, с която трябва да бъде претеглена стоката, трябва да има видимост. Да не е затрупана с плодове, зеленчуци и други стоки. Тя трябва да е поставена хоризонтално. Първият дисплей трябва да показва нула преди да започне притеглянето на това, което искате да си закупите. Вторият дисплей е за обявената цена. А третият показва изчислената цена", допълни Петя Танчева.

При везните, които са с две блюда, потребителят трябва да следи за допълнителни тежести в някое от тях.

 
Глобите за нарушителите са от 100 до 300 лева, ако са физически лица. А за юридическите санкцията при първо нарушение е от 200 до 500 лева.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата