събота, 11 март 2023 г.

Задържаха двама българи от Сърбия по време на визитата на президента Вучич в Босилеград

 

В Босилеград в Сърбия са били задържани двама българи - учителката Даниела Михайлович - майка на малко дете, и дългогодишният активист за правата на българите в Босилеград Димитър Треперски. Това съобщават във Facebook Виктор Стоянов от Фондация "Македония" и журналистът от БНТ Богдана Лазарова.

"Задържането е без каквато и да е причина, но е във връзка с днешното посещение на Вучич в Босилеград - това е стар югославски подход за сплашване на българите и унищожение на човешките им права", пише в социалната мрежа Стоянов, като пояснява, че двамата са били арестувани в домовете им.

По думите на местни жители, цитирани от Богдана Лазарова, това била честа практика на сръбските власти срещу българите.

"Димитър Треперски е извикан на информативен разговор който продължава часове, а Даниела Михайлович е задържана за едно протестно писмо, което щяла да връчва на Вучич, и плакати в колата", обяснява още журналистката, която публикува и видео от обиска на автомобила на учителката от Босилеград.

И Стоянов, и Лазарова подчертават, че външното ни министерство е уведомено от посолството ни в Белград, а генералният ни консул в Ниш - г-н Димитър Цанев, работи за освобождаването на задържаните българи.

"Време е дългогодишният кмет на общината - Владимир Захариев да си ходи вкъщи и да спре да малтретира българите, българския бизнес и българската култура в общината! Лично се ангажирам с него и с борбата срещу него! До дни ще бъда в Босилеград и ще ви покажем план за демократичната смяна на кмета! Времето на репресии и терор върху българите в Сърбия ПРИКЛЮЧИ. И Вучич ще разбере това", пише още председателят на Фондация "Македония". 

Малко по-късно Богдана Лазарова съобщи, че Димитър Треперски е освободен от полицейския арест веднага след излитането на хеликоптера със сръбския президент Александър Вучич от Босилеград, а малко по-късно от ареста е пусната и Даниела Михайлович.

"Засега информацията е, че нямат предявени обвинения и че арестът е бил чисто информативен", добавя журналистката.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата