неделя, 12 март 2023 г.

Г-н Пендаровски, при правителството, което наричате "профашистко", в България няма пожертвани евреи, всички са оцелели!

 

 В Скопие бе произнесена отново една лъжа и то на високо равнище! На Пендаровски явно му е по изгодно да извлича политически дивиденти и да се заиграва с паметта на загиналите евреи, отколкото да се позове на истинските факти!

Македонският президент Стево Пендаровски настоя България да се извини за депортирането на македонските евреи. Пендаровски отново обвини страната ни за тяхната гибел по време на поклонение в Скопие в тяхна памет по повод 80 години от депортацията на евреите от днешна северомакедонска територия, която тогава е била администрирана от България. 

Но е друга и красноречиво потвърдена от исторически документи, на чието изследване и дългогодишно проучване се позовава Даниела Горчева

За жалост Беломорска Тракия и Вардарска Македония не влизат в пределите на България и цар Борис няма аргументи, с които да се противопостави на политиката на Хитлер, споделя Даниела Горчева. Според международното право суверен до приключване на войната в тези земи е Германия, а по нейно пълномощие България трябва да осигурява реда и спокойствието.

Върховната власт обаче принадлежи на Германия, а според собствените си расистки закони от Нюрнберг, Германия третира всички евреи в цяла Европа като лишени от гражданство. А България не може да даде поданство на тези евреи от предоставените ѝ за временно управление земи в Македония и Беломорието най-вече поради натиска на антиеврейската политика на Германия. И този факт е очевиден за всеки добросъвестен изследовател, както е очевидно и под чий натиск са приетите от българския парламент закони в този смисъл, включително „Законът за защита на нацията“. Освен това дори евреите, които имат гражданство на неутрални държави или на държави-съюзници като Италия, не са напълно защитени от арести и депортация в окупираните от Германия земи.

"Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи", каза в словото си Пендаровски, който заяви, че в съдбата на евреите от територията на днешна Република Северна Македония могат да бъдат разпознати "всички етапи на Холокоста", предаде БТА.

"Първата стъпка беше дискриминацията. По това време фашисткият режим в София приема Закона за защита на нацията, с който системно се дискриминират македонските евреи. Лишени от гражданство и правна защита, евреите са уволнени от обществена служба, децата са изгонени от училищата, семействата са изгонени от домовете си. Втората стъпка беше изолация. Със заповед на Комисариата по еврейските въпроси евреите трябваше да носят жълтата звезда на Давид на обществени места. По този начин вековният символ на еврейската идентичност беше злоупотребен, за да се стигматизират евреите като различни, чужди и опасни. Третата стъпка беше дехуманизацията. Почти всички евреи от Скопие, Битоля и Щип бяха депортирани в Треблинка, където животът на близо един милион души беше угасен в газови камери, сред които македонските евреи, които представляваха 98 процента от общото македонско еврейско население, и една трета от общите македонски жертви във Втората световна война", заяви президентът на РСМ, казва Пендаровски. 

Македонския президент обаче пропуска да отбележи, че Законът е приет за да бъде приглушена бдителността на Германия и да бъде спечелено време за укриване на българските евреи. Уволненията също са извършени с цел спасяването на евреите в България. Със съдействието на правителството българските евреи биват разпръснати в цяла България, така че да не могат да бъдат разпознавани и откривани с цел депортация.

Всъщност, ето данните за всяка страна поотделно за евреите, които стават жертва  на геноцида през Втората световна война.http://www.conservapedia.com/Holocaust

В таблицата срещу името на България е посочено 0% унищожени евреи и се вижда, че няма друга такава страна в цяла Европа. Както казва бившият народен представител  Дянко Марков: ”Аз се гордея с тази нула – като българин, като гражданин и като човек! Това е паметната плоча за хората, които спасиха българските евреи!” А да се твърди, че България била спасила само 80% от евреите си, е клевета.

Възпоменанието с чисто политическа спекулация, а не с цел изясняване на истината, продължи на градските гробища в Скопие с полагане на цветя пред паметника на депортираните евреи и пред паметника на загиналите борци в национално-освободителните борби от делегации на парламента, правителството кабинета на президента на държавата, от армията, представители от дипломатическия корпус, от еврейската общност, от Съюза на бойците, представители от парламентарни политически партии, делегация на Кнесета на Израел, от Фонда на Холокоста, от Световния еврейски конгрес, от Бней Брит - България, както и от Съюза на еврейските общини на Сърбия, Еврейската община Белград, Еврейската община Нови Сад и Еврейската общност на Босна и Херцеговина, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата