четвъртък, 2 март 2023 г.

"Руски доброволчески корпус" се обяви за освободителна армия в Русия, воюваща с режима на Путин

  

"Руски доброволчески корпус" (подразделение на руски доброволци, сражаващи се за Украйна) заяви, че действа в руската Брянска област като освободителна армия, която се бори с режима на Путин. Преди това в руските медии се появиха съобщения за украинска диверсионна група, проникнала на руска територия.

"В момента във всички интернет ресурси можете да видите новини за членове "украинска диверсионна група", които са убивали деца, вземали са заложници, но в същото време са успели да се скрият и т.н. Всичко това са лъжи на кремълските пропагандисти. Руският доброволчески корпус дойде в Брянска област, за да покаже на сънародниците си, че има надежда, че свободните руски хора с оръжие в ръка могат да се борят с режима", се казва в изявлението на организацията - видеозапис, който се разпространява в социалните мрежи.

Видеото е заснето на фона на фелдшерски акушерски пункт в Брянска област.

Непосредствено след това в Telegram се появи още едно видео на "Руския доброволчески корпус" от Брянска област.

"Не сме дошли тук като диверсанти, а като освободителна армия на нашата родна земя. За разлика от армията на Путин, ние не воюваме с цивилното население. Дошли сме тук, за да ви освободим. Призоваваме ви да грабнете оръжието и да се борите с кървавия кремълски режим на Путин", казват военните във видеото. На заден план се чуват картечни откоси.

"Руския доброволчески корпус" е сформирано през август миналата година подразделение на руски доброволци, които се сражават за Украйна от 2014 г. насам. В редиците му са се включили ветерани от "Азов" и други части. Негов основател е Денис Капустин (сега Никитин), известен с прякора White Rex, той също така е и на първия видеозапис, който се появи днес, известен е с дяснорадикалните си възгледи. Доброволческият корпус е част от Международния легион на ВСУ. Той е едно от двете подразделения, в които се сражават руснаци. Второто подразделение е "Руският легион на свободата".

Междувременно от Русия идва противоречива информация за "украинската диверсионно разузнавателна група".

От една страна, няма официално потвърждение за заложници или загинали. Нито пък за училищния автобус, който е бил обстрелян.

Появи се и версия, че съобщенията до службите за спешна помощ уж от името на местните жители за "десетки диверсанти", "взривове на инфраструктурата" и "много заложници" може да са направени уж от самите украински специални служби с цел да се създаде паника.

ТАСС пише още, че се предполага, че диверсантите са взели за заложник парамедик, който е пътувал с автомобил, но по-късно са го пуснали.

Украйна твърди, че всички тези събития са провокация от страна на руснаците.

РИА Новости съобщи, че заложници са взети в магазин в село Любечане - същото място, където се твърди, че е обстрелван училищен автобус.

След това телевизионният канал RT съобщи, че властите в Брянска област не са потвърдили информацията за вземане на заложници от диверсанти в село Сушани. ТАСС, позовавайки се на "местен жител, станал свидетел на инцидента", твърди, че диверсантите са взели за заложник, а след това са освободили фелдшер от село Любечане, който е пътувал с личния си автомобил от село Нови Ропск.

На фона на случващото се някои руски медии съобщиха, че руският президент Владимир Путин ще проведе "в близките часове" или вече провежда заседание на Съвета за сигурност. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяче заяви, че за днес не е планирано заседание на Съвета за сигурност.

Появи се и реакция от Киев. "Историята с украинската диверсионна група в Русия е класическа преднамерена провокация. Руската федерация иска да сплаши собствения си народ, за да оправдае нападението над друга държава и нарастващата бедност след една година война. Партизанското движение в Руската федерация става все по-силно и по-агресивно. Страхувайте се от собствените си партизани", написа съветникът на украинския президент Михаил Подоляк в Twitter.

Украинското разузнаване също коментира ситуацията ситуацията в Брянска област. ГУР косвено потвърди, че там действат подразделения на Руския доброволчески корпус, който се сражава на украинска страна.

Разузнавателната служба на украинското министерство на отбраната смята, че информацията за сблъсъци в Брянска област е "продължение на трансформацията на Русия, нейното прочистване и освобождаване от диктатурата на Путин".

"Руската федерация днес е образувание, в рамките на което има голям брой междуетнически, междунационални, междурелигиозни, социално-политически и други конфликти. Днес има публично изявление на РДК. Това са хора, които се борят с оръжие в ръка срещу режима на Путин и тези, които го подкрепят... Може би руснаците започват да се събуждат, да осъзнават нещо и да предприемат някакви конкретни мерки", заяви в коментар за УНН говорителят на ГУР Андрей Юсов.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата