неделя, 5 март 2023 г.

Украинският военен министър: Руските войници са просто "пушечно месо"

  

По данни на Киев руските въоръжени сили търпят огромни загуби в боевете за град Бахмут в Източна Украйна. Според украинския министър на отбраната Олексий Резников руснаците дават "до 500 убити и ранени всеки ден", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Пред в. "Билд ам Зонтаг" Резников каза, че руските войници са просто "пушечно месо" в използваната от Москва "тактика на месомелачката".

ДПА подчертава, че данните не могат да бъдат проверени по независим път. Около града се водят ожесточени боеве от месеци. Особено активни в района са частите на наемническа компания "Вагнер". Нейният ръководител Евгений Пригожин, смятан за близък до Кремъл, вербуваше хора от руски затвори. Твърди се, че жертвите сред тези затворници са изключително много.

Правозащитната организация "Русия зад решетките" наскоро съобщи, че от 50 000 наемници, набрани от затворите, на фронта сега има едва 10 000. Останалите са били убити, ранени, пленени или са дезертирали.

Според Резников Бахмут е "символично място за руснаците", поради което те полагат и такива усилия да го превземат. Завземането му обаче ще е без значение за по-нататъшния ход на бойните действия в Донбас, изтъкна той пред вестника.

Преди Киев също придаваше на града голямо значение. Украинският президент Володимир Зеленски го наричаше "крепостта Бахмут" и заявяваше, че той няма да бъде изоставен. Напоследък обаче тонът се смекчи, като се допуска и възможността градът да падне. При все това Украйна иска да удържи позициите си възможно най-дълго, отчасти защото битката коства на руските войски много време и сили, отбелязва ДПА.

Междувременно Украинската служба за справяне с извънредните ситуации съобщи в "Телеграм", че при удара срещу пететажна жилищна сграда в град Запорожие в четвъртък са загинали 11 души, сред които и едно дете.

Представители на областната администрация заявиха, че сградата е била поразена от ракета от руска система С-300.

В публикация в "Телеграм" Володимир Зеленски заяви, че ще държи Русия отговорна.

"Държавата терорист иска да превърне всеки ден в ден на терор срещу народа ни. Злото обаче няма да властва в тази страна. Ще изтласкаме окупаторите и на тях несъмнено ще им се търси отговорност за всичко", изтъкна президентът на Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата