понеделник, 6 март 2023 г.

Украинските сили се изтеглят от Бахмут. Пригожин недоволен от липсата на боеприпаси

  

Украинските сили вероятно провеждат ограничено тактическо изтегляне в Бахмут, но е твърде рано да се оценят намеренията на украинската страна за пълно изтегляне от града, пише в поредната си сводка от снощи Институтът за изследване на войната на САЩ.

Защитата на Бахмут от страна на Украйна остава стратегически обоснована, тъй като продължава да поглъща руската жива сила и оборудване, а украинските сили не търпят прекомерни загуби. Украинските сили могат да започнат постепенно изтегляне от Бахмут, за да изтощят руските сили чрез продължаване на боевете в града. 

Такива действия обикновено са благоприятни за отбранителните сили и могат да позволят на украинските сили да нанесат тежки загуби на вече изтощените руски настъпателни части, дори когато украинските сили активно се оттеглят. Именно това се случи, когато украинската армия се оттегли от линията Северодонецк-Лисичанск, което ефективно сложи край на руските настъпателни операции в Луганска и Донецка област през лятото на 2022 г., отбелязват експертите на ISW.

Кампанията за превземане на Бахмут вероятно ще приключи независимо от това дали руските сили ще превземат града или не, а руските военни едва ли ще могат да продължат каквито и да било настъпателни операции в продължение на няколко месеца. Наскоро руските военни съсредоточиха и изгубиха значителен брой мобилизиран личен състав за приключилата наскоро офанзива край Угледар в Донецка област. 

"Големите" руски офанзиви в Купянск, Сватовск и Кременная в Луганска област също не доведоха до значителни успехи на фронта. Всичко това засилва оценката на ISW, че руските сили вероятно не разполагат с бойна мощ за провеждане на повече от една офанзива едновременно. При все това усилията на Русия за превземане на Бахмут не допринасят за оперативните или стратегическите цели на руските сили на бойното поле, а значителната украинска отбрана около града подкопава всякакво тактическо значение, което превземането на Бахмут има за руските сили.

Неизбежното приключване на руската офанзива край Бахмут, вече приключилата руска офанзива край Угледар и спряната руска офанзива в Луганска област създават добри условия за украински контраофанзивни операции, заключават експертите от Института за изследване на войната.

Междувременно основателят на руската частна наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят, целият руски фронт ще рухне, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Във видео, публикувано през уикенда, Пригожин казва: "Ако "Вагнер" се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интереси".

Ройтерс не може да потвърди от независим източник кога и къде е записано видеото. То е публикувано в канал в Телеграм, който разпространява новини за Пригожин и се свързва с групата "Вагнер", но не е на обичайния информационен канал на Пригожин.

В петък основателят на "Вагнер" заяви, че групировката "практически е обградила Бахмут", където боевете се засилиха през последната седмица, а руските сили атакуват от почти всички страни.

В неделя обаче той се оплака, че повечето от боеприпасите, обещани на силите му от Москва през февруари, все още не са доставени.

"Засега ние се опитваме да установим причината: дали е просто обикновена бюрокрация или предателство", каза Пригожин по обичайния си канал в Телеграм.

Наемническият водач редовно критикува руското военно ръководство. През миналия месец той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и други в "предателство" заради забавяне на боеприпаси за неговите сили.

В почти четириминутно видео, публикувано в канала "Оркестър Вагнер" в Телеграм в събота, Пригожин казва, че силите му са обезпокоени, че Москва иска да ги използва като изкупителни жертви, ако Русия изгуби войната. "Ако отстъпим, ще останем завинаги в историята като хората, които са направили главната крачка към загубата във войната", казва той.

"Именно това е проблемът с глада за боеприпаси", заявява Пригожин, който видимо се намира в бункер. Той допълва, че хората му се чудят дали са жертва на постановка за поражение от висшето военно ръководство или може би дори от някого "по-високо".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата