Изтъкнатият лингвист Ноам Чомски коментира новините за възхода на изкуствения интелект. По думите му алгоритмите са далеч от това дори минимално да се приближат до възможностите на човешкия ум.

Чомски заяви пред в. "Ню Йорк Таймс", че чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и Bing AI на Microsoft "са приветствани като първите проблясъци на хоризонта на Всеобхватен изкуствен интелект (AGI)". С този термин се нарича изкуственият интелект, който би могъл да се учи на най-различни типове задачи. На теория това му качество би го направило сходно с човека.

"Този ден може да дойде, но зората му далеч не е изгряла, противно на хиперболата по медиите", размишлява когнитивният учен от Масачузетския технологичен институт.

"Човешкият ум не е като ChatGPT и подобните му. Чатботовете са тромава статистическа машина за съпоставяне на шаблони. За да работи, тя поглъща стотици терабайти данни и екстраполира най-вероятния отговор", обяснява Чомски.

"За контраст, човешкият ум е изненадващо ефективна и дори елегантна система, която работи с малки количества информация; той не се стреми да извежда груби корелации между точки от данни, а да създава обяснения".

На пръв поглед наличните в момента чат ботове с изкуствен интелект имитират човешката креативност и изобретателност. Те обаче го правят единствено въз основа на статистическа вероятност, а не в резултат на по-задълбочено знание или разбиране.

Функционирането им противоречи на всички човешки мисловни процеси и по този начин те са "заседнали в предчовешка или в нечовешка фаза на когнитивната еволюция", твърди Чомски.

"Колкото и полезни да са тези програми в някои тесни области, няма начин машинното обучение, каквото е днес, да се конкурира с човешкия ум", отбелязва Чомски.

По думите на лингвиста днешните алгоритми работят само с вероятности, които се променят с времето.

Например те може да научат че Земята първо е кръгла, но след това да "разберат", че е плоска. Друг пример е захранването на предишни чатботове с невярна информация от тролове.

Чомски не е единственият, който е на това мнение. Преди 3 години финансистът Стивън Макбрайд заяви в материал за Forbes, че голяма част от изкуственият интелект е маркетингов трик, а възможностите му се раздуват изкуствено. Той дава пример с ентусиазма около роботите през 50-те години на миналия век и прогнозите, че скоро те ще изпълняват много от домакинските и ежедневни задачи.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo