петък, 3 март 2023 г.

Кой е беларуският Нобелов лауреат за мир Алес Беляцки?

  

Алес Беляцки беше осъден днес на 10 години затвор от беларуски съд по обвинения във финансиране на протестите и контрабанда на пари в Беларус. Той отхвърля обвиненията, определяни и от други правозащитници като политически мотивирани. Ето кое е най-важното, което трябва да се знае за него:

Нобелова награда

60-годишният Беляцки спечели през 2022 г. Нобелова награда за мир заедно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи. Негови съмишленици го описват като символ на съпротивата срещу потисничеството в Беларус и по света.

Правозащитник и активист за демокрация

Беляцки започва да агитира за независимост и демокрация в Беларус в началото на 80-те години и организира антисъветски протести преди разпадането ва Съветския съюз. По време на масовите опозиционни протести през 1996 г. става съосновател на правозащитната организация "Вясна", чиято цел е осигуряване на финансова и правна помощ за политически затворници и техните семейства. "Вясна" документира също малтретиране и изтезания на политически затворници от властите. Беларус отхвърля тези твърдения.

Затвор

Беляцки е в затвора в периода 2011-2014 г. по обвинения в неплащане на данъци и финансиране на "Вясна", обвинения, които той отхвърля. Арестуван е отново през 2021 г. по време на потушаването на антиправителствените протести. Те избухват след обявяването на беларуския президент Александър Лукашенко за победител на президентските избори през 2020 г. Опозицията заяви, че изборите са били фалшифицирани, което дългогодишният лидер Лукашенко отрича.

Съдебен процес

През януари на Беляцки и още двама души са повдигнати обвинения в "контрабанда, извършвана от организирана престъпна група", и "финансиране на групови действия нарушаващи грубо обществения ред". "Амнести интернешънъл" нарече обвиненията "крещяща несправедливост, чрез която държавата очевидно се стреми да си отмъсти за тяхната дейност".

Учен

Беляцки е роден на 25 септември 1962 г. и през 1984 г. завършва специалност "Руска и беларуска филология" в държавния университет в град Гомел. След като първоначално работи като учител, той става директор на музей и учен и се занимава с беларуския език.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата