четвъртък, 16 март 2023 г.

Фондовите пазари в Европа изтриха част от загубите, лидери в четвъртък са акциите на банките

 

Борсовите индекси на страните от Западна Европа днес нараснаха в една силно динамична сесия , като изтриха частично понесените загуби от предишния ден, но инвеститорите бяха изненадани от Европейската централна банка заяви (ЕЦБ), която повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта въпреки неотдавнашната нестабилност на банковия сектор в региона, коментират от 3e-news.net/bg

Инвеститорите очакваха резултатите от мартенското заседание на ЕЦБ, на което Управителния съвет увеличи трите си основни лихви с половин процент. Имаше съмнения, че изключителните сътресения на финансовите пазари може да принудят политиците на Европейската централна банка да се откажат от плановете за ново значително увеличение на лихвените проценти по-късно днес, тъй като страховете от нова финансова криза изместват опасенията за инфлацията.

След увеличението с 50 базисни пункта трите лихви нарастват съответно: лихвата по операциите по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица) се повишава до 3.50 на сто, лихвата по депозитите достига рекордните 3.00 на сто, а лихвата по пределното кредитно улеснение (банките заемат средства от ЕЦБ по овърнайт, но те са по-скъпи, отколкото ако заемат за седмица по рефинансиране) се повишава до 3.75 на сто.

Също в четвъртък стана известно, че инфлацията в Италия през февруари се е забавила до 9.1% от 10% през януари, спадайки до минимум от миналия септември. Спрямо януари цените са се увеличили с 0.2%. Базисната инфлация, с изключение на нестабилните цени на енергията и храните, се ускори до 6.3% от 6% през януари.

До обед общият индекс на най-големите компании в региона Stoxx Europe 600 се повиши с 0.44%, сред като в сряда падна с 2.9%, достигайки минимума от януари. От националните измерители на "сините чипове" с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+1.1%), следван от италианския FTSE MIB (+0.9%), а британският FTSE 100, германският DAX и френският CAC 40 се повишиха с около 0.75%. Следебед възходящият тренд не само се запази, но и за някои измерители се ускори. Повишеинето можеше да е по-голямо, ако не беше решението на ЕЦБ да повиши лихвите, тъй като сред новината от Франкфурт цената на акциите започна леко да пада, но до излизане от "зелената зона" не си стигна.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори френският индекс САС 40, а с най-слабо повишение завърши германският измерител DAX.

Акциите на Credit Suisse скочиха с 19.15%, след спад от 24% предишния ден. Както беше съобщено, швейцарската банка планира да получи достъп до кредитна линия от Централната банка на страната в размер на до 50 милиарда франка (54 милиарда долара) за укрепване на ликвидността. В допълнение, Credit Suisse планира да изплати предсрочно до 2,5 милиарда долара първостепенни обезпечени облигации и 500 милиона облигации в евро. Това развитие следва вчерашната драматична разпродажба, по време на която цената на акцииет на Credit Suisse падна с 24%, което доведе до срив на европейския банков сектор със 7%, което беше по-лош ден от 24 февруари 2022 г.

Възходът на швейцарската банка е отрази и на повечето големи кредитори в региона, чийто акции поскъпнаха, след като затвориха с големи загуби в сряда. Много наблюдатели посочиха, че печалбите за банките е можело да са по-големи, ако ЕЦБ беше замразила или повишила само с 25 пр.п. лихвата. След приключване на търговията по фонодовите борси в Западна Европа, цената на акциите на френските Societe Generale се повиши с 1.12% (при спад с 12.18% в края на търговията в сряда) и на BNP Paribas (+1.31% при минус 10.11% вчера), на германските Deutsche Bank (спадна с 1.32% при минус 9.25 в сряда) и Commerzbank (+0.30% след спад от 8.72% в сряда), на британските Barclays (+3.90% при минус 8.92% вчера) и Lloyds Banking Group (+1.81% при спад с 1.54% в сряда), на италианските Intesa Sanpaolo (+0.30% при загуба с 6.87% вчера) и UniCredit (+2.72% при спад с 9.06% в сряда) и на швейцарската UBS (+3.41% при понижение с 8.72% в сряда).

При другите емисии също преобладаваха печелившите.

Цената на акциите на Air France-KLM се покачи с 3.03%, след като авиокомпанията обяви, че е изплатила остатъка от заем от 4 милиарда евро, който получи от консорциум от банки и френското правителство в разгара на пандемията.

Книжата на италианската компания за обслужване на петролни находища Saipem поскъпнаха с 3.95%, след като анализаторите от Morgan Stanley повишиха рейтинга им до "свръхтегло".

Пазарната стойност на британсския онлайн оператор за доставка на храна Deliveroo Plc спадна с 1.96%, въпреки че компанията отчете ръст на приходите и намаление на загубата преди данъци миналата година.

Котировките на ценните книжа Savills Plc се понижиха с 3.25%. Британският брокер на недвижими имоти намали печалбите преди облагане с данъци миналата година въпреки по-високите приходи и обяви плановете си председателят Никълъс Фъргюсън да се оттегли в края на годината.

Лидер по ръст в Stoxx Europe 600, освен Credit Suisse, са акциите на германската биофармацевтична компания MorphoSys AG, които поскъпнаха със 7.37%.

На дъното на общия европейски измерител слязоха книжата на базираната в Люксембург компания за недвижими имоти Grand City Properties, които поевтиняха с 6.78.4%.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата