Първа стъпка към премахването на Паметника на Съветската армия от центъра на София. Общинските съветници от комисията по образование и култура гласуваха "за" демонтирането на монумента и за преместването му, съобщи bTV.

С осем гласа "за", нула "против" и един "въздържал се" общинските съветници дадоха зелена светлина за демонтирането на този 45-метров монумент. За това гласуваха от "Демократична България", като подкрепа дойде и от ГЕРБ. Против се обявиха от БСП, като те демонстративно напуснаха залата преди гладуването. Димитър Антов от "Патриоти за София" се въздържа.

"Важно е да се направи първа стъпка, която беше очаквана от 30 години. Монументът на окупатора, който е три пъти по-висок от този на Васил Левски в София, трябва да освободи това пространство", каза Марта Георгиева от "Демократична България".

"Мисля, че е узрял моментът - исторически, този паметник да бъде преместен. Повтарям - преместен, а не унищожен. Той трябва да отиде на заслуженото си място в Музея на социалистическото изкуство или където преценим", каза и д-р Антон Койчев от ГЕРБ.

"Трябва да оставим паметниците на мира. Борбата и битката ни с паметниците не решава никакви проблеми. По същата логика някой в този Общински съвет да реши да премести на входа на Централни гробища паметника на американските летци, които са бомбардирали София", контрира ги Калоян Паргов от БСП.

45 години нашите бащи и майки гласуваха за комунизма, политическият ни елит се кланяше на Съветския съюз, този паметник е символ на нашата сервилност, на нашия срам - нека стои там. Не ни вкарвайте във вашия филм, искате да мобилизирате електората си, вкарвате този паметник преди избори, коментира Димитър Антов от групата "Патриоти за София", цитиран от Оф нюз. 

Областният управител възложи ремонт, но само на плочите отвън. Докато беше министър на културата, Велислав Минеков ми каза, че не е правено обследване на металната част, а всъщност стоманената конструкция, която Минеков мислел, че е вътре, липсва, обясни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Демонтаж на паметници на Червената армия се случва в цяла Европа, подчерта Александър Шпатов от гражданската инициатива за премахване на ПСА. Предлагам решението на Столична община да има преамбюл, защото това решение има историческо значение, ще послужи и като основа за бъдещи решения на национално ниво, допълни той. И предложи МОЧА да бъде ограден с предпазна мрежа.

Докладът за премахването на монумента е от "Демократична България" и е внесен за разглеждане преди три години. Подкрепата сега идва от ГЕРБ, след като лидерът на партия на призова съветниците да подкрепят премахването му.

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина.

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в района на ПСА, на която да бъде указано, че монументът "Паметник на Съветската армия" символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра "Нова и съвременна история" към Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова. Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на английски език.

Разходите по изработката, монтажа и поддържането на обществената информационна табела ще бъде за сметка на общинския бюджет, пише още в проекторешението.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo