петък, 3 март 2023 г.

Президентът на Италия отиде в Калабрия, за да отдаде почит на удавените мигранти и посети оцелелите

 © ANSA 

Серджо Матарела, президент на Италия и секретарят на Демократическата партия Ели Шлайн пристигнаха в Кротоне, регион Калабрия, съобщи националната агенция ANSA.

 Матарела в Кротоне: След като посети оцелелите в болницата, отдаде почит на жертвите. Той остана в спомени пред ковчезите в погребалния дом в сградата на Паламилоне, сам пред ковчезите за няколко минути. Много аплодисменти, които гражданите запазиха за Матарела. „Президенте, искаме справедливост и истина“, крещяха някои. Близките на загиналите молят за помощ за намирането на изчезналите и подпомагане на оцелелите. Матарела даде уверения за пълната подкрепа на бежанците, като добави, че ще се справи със ситуацията и че афганистанците са търсещи убежище и тяхното положение е приоритет. Най-належащата молба към Матарела е помощ при репатрирането на телата и подкрепа за оцелелите.

Споделено мнение за трагедията на други висшестоящи в държавното управление на Италия:

Има условия, при които напускането е задължение, за баща или майка, защото това е единственият начин да спасиш децата си от ада на земята, дори с цената на това да изложите живота си на риск“, пише сенаторът от Pd Франческо Вердучи във Fb. 

„Срещнахме майка – казва Вердучи – която загуби дъщерите си, а след това баща и дете, които бяха единствените оцелели от цялото семейство, 21-годишна съпруга, която загуби партньора си. Масур, юноша, напусна Кабул с цялото си семейство преди пет месеца, няма останал никой, всичко е погълнато от морето. 

"Защо не ни помогна?" Той попита. Защо не ги спасихме? Как е възможно да се правим, че нищо не се е случило, без да сме искали да активираме спасителните процедури? Как е възможно да ни плаши или да ни изглежда неудобно да спасим живота на дете или майка, която ще потопят?“, пита Вердучи. 

„В Кротоне има еспланада от ковчези, както беше в Лампедуза. Пред портите има цветя и цветни знаци, оставени от ученици. Има неописуема болка. Има хора на опашка. Сякаш целият гроб на човечеството в тези ковчези, тук в Кротоне. Те не са чужденци, те сме ние".

ШЛАЙН СЕ СРЕЩА С ЖЕНА, КОЯТО Е ЗАГУБИЛА ДЕЦА  

Шлайн се срещна с млада афганистанка, която все още има белезите от нараняванията, получени при корабокрушението, по лицето и ръцете си. Заедно с новия секретар и сенатор Ирто бяха депутатите Матео Орфини и Нико Стумпо. Жената, майка на две от младите жертви и на трето момиче, хоспитализирано, разказа през сълзи за трудностите, които е преживяла по време на пътуването, и помоли Ели Шлайн да ѝ помогне да достави телата на двете си деца.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата