Едва ли ще има много хотелиери в курортен комплекс "Слънчев бряг", които ще отворят базите си за Великден. Това прогнозира пред БТА зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

По думите му в източната част на комплекса, чиято обществена инфраструктура управлява държавното дружество "Слънчев бряг" АД, към момента няма ток. Според Налбантов захранване няма да има поне до края на април, а причината е в липсата на средства в касата на дружеството, с които да бъде платена енергията за уличното осветление.

"Разходете се вечерта в Слънчев бряг - Изток. Там е пълна тъмница, една лампа не свети. От другата страна ще видите Слънчев бряг - Запад, чиято инфраструктура се управлява от Община Несебър. Там и в момента се работи, нещата се случват. Има осветление и прочее. Защо да отваряме хотелите, които се намират в източната част? Туристите ще се разхождат по тъмни улици, което ще е антиреклама за нас", посочи Налбантов.

Губим милиарди от неразбориите в Слънчев бряг?

Заместник-председателят на БХРА е на мнение, че страната ни би могла да печели десетократно повече, ако въпросите със стопанисването на инфраструктурата в комплекса бъдат разрешени.

"Аз съм убеден, че ако направим и двете части на най-големия комплекс по нашето Черноморие приветливи, страната ни ще спечели милиарди от туризма. Това е въпрос, нерешен с години. Към момента едната част се управлява от едно дружество, в което държавата има участие от 75 на сто. Но това дружество е на загуба, защото заложената технология на управление е изцяло сбъркана. То просто няма от какво да печели. Затова и в момента токът е спрян, за да се пести. Ако някой отвори хотела си по Черноморието през май, то ние отново ще отворим през юни. Нека Слънчев бряг се направи град, нека има управление. Наложително е въпросите около собствеността в комплекса да бъдат разрешени", коментира още Веселин Налбантов.

Лято 2023 - без ясни прогнози

Туристическият бранш по Южното Черноморие все още не може да прогнозира по какъв начин ще протече летният сезон. Високата инфлация, посочи Налбантов, най-вероятно ще доведе до повишаване на цените на туристическите пакети и услуги край морето. Нестабилни към момента са и нивата на ранните записвания. Липсват и гарантирани периоди на заетост на хотелските бази на база сключени договори с големи туроператорски компании, разкри още Налбантов.

Според председателя на туристическата камара в Приморско Стоян Петров, туристическият бранш най-вероятно ще повиши цени за настаняване и услуги, следвайки инфлационния индекс.

"Нагласата е за увеличение от 17-20 на сто. И това важи за всички категории места за настаняване и заведенията за развлечение и хранене. Тежестите за бранша станаха твърде много - увеличават се разходите за храна на гостите, увеличава се цената на електрическата енергия, на водата. В района на Приморско няма да се разчита на гарантирани договори с големи туроператори. Предварителните записвания са на ниски нива към момента. По-сериозен интерес очакваме през месеците юли и август и то от страна на българските туристи", каза Петров.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo