петък, 10 март 2023 г.

Руските атаки край Бахмут се засилват, но заплаха за Украйна ще е превземане на Часов Яр

  

Темпото на руската офанзива край Бахмут се е увеличило, пише базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW). Руските войски са напреднали северозападно от Бахмут. Публикуваните на 9 март данни показват, че отрядите на ЧВК "Вагнер" може би са превзели Дубово-Василевка (както по-рано твърдеше ръководителят на ЧВК Евгений Пригожин).

Това направление може да бъде използвано от руснаците за по-широко обкръжаване на украинските позиции край Хромово, през което минава пътят Бахмут-Часов Яр, предполага ISW.

Също така, "руските сили постигнаха незначителни успехи на юг от Бахмут.

В Киев бе взето решение да продължи операцията за отбрана на Бахмут. Президентът Володимир Зеленски обясни това с факта, че след превземането на града руските сили могат да напреднат към Краматорск и Славянск. Въпреки че вече не е ясно как защитниците на Бахмут могат да помогнат на Краматорск: защитата на коридора, широк няколко километра, по който защитниците получават доставки, сама по себе си изразходва много ресурси. Калните селски пътища, през които минават доставките и евакуацията на ранените, са осеяни с разбити пикапи и бронирани машини. Артилерията на ЧВК "Вагнер" обстрелва изцяло коридора, въпреки че не успява да затвори обръча. Половината от самия град Бахмут вече е превзет от наемници на ЧВК; техните части напредват към град Часов Яр, най-важната точка в украинската отбрана. Истинската задача на украинските въоръжени сили е да задържат Часов Яр - именно неговото превземане може да представлява реална заплаха за Краматорск и Славянск, пише в обзор за ситуацията на фронта "Медуза".

Междувременно бе съобщено, че Украйна е получила една от двете системи за противовъздушна отбрана Patriot, обещани от САЩ и Германия, пише в. "Файненшъл Таймс".

Системата все още не е въведена в експлоатация и не е използвана срещу ракетите, които Русия използва вчера срещу Украйна.

По-рано министърът на отбраната на Полша заяви, че Patriot вече е в Украйна, но по-късно Варшава се отказа от това изявление.

Интервалът между вълните от руски ракетни удари се увеличава, тъй като Русия вероятно трябва да натрупва новопроизведени ракети, за да гарантира, че ударът е с достатъчна сила, за да преодолее украинската противовъздушна отбрана, съобщава британското разузнаване.

Така при вчерашната атака Русия използва крилати ракети, ракети земя-земя, ирански безпилотни летателни апарати и необичайно голям брой хиперзвукови балистични ракети.

Това беше първата широкомащабна вълна от удари на далечни разстояния от 16 февруари насам и вероятно една от най-големите от декември 2022 г. насам.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата