събота, 4 март 2023 г.

Оръжията, които се доказаха във войната в Украйна

 Т-64 

Войната между Русия и Украйна продължава повече от година. През последните месеци не се наблюдават големи промени на фронта, макар интензивността на конфликта да не намалява. Това се дължи на множество различни фактори. По-рано ви представихме оръжията, които се провалиха във войната. Днес ще ви запознаем с бойните платформи, които доказаха своите качества и дори надминаха очакванията на военните. На темата се спира it.dir.bg.

Всички платформите със слаби резултати във войната, споделят общо качество. Те са твърде нови, в малко количества, а рекламата им често раздува безпочвено способностите им.

Оръжията, доказали се в на бойните полета в Украйна, са различни. Сред тях има стари съветски машини, нови американски системи и дори дронове, продавани на пазара за потребителска електроника.

Често единственото условие за успеха на една машина не са толкова нейните качества, колкото подготовката и мотивацията на екипажа й. Друг фактор, който не трябва да се подценява е човешката изобретателност. Така един 60-годишен танк може да се окаже по-успешен от машина, дебютирала единствено на изложения и паради.

Когато се появява през 60-те години на миналия век Т-64 се превръща в първия серийно произвеждан танк с композитна броня в света. Днес Украйна разполага с о 800 единици от танка на въоръжение и над 1000 на склад. До края на 2022 година Киев изгуби около 270 бройки от танка, но той успя да се докаже като една много способна и мултифункционална платформа.

Оръдието е 125 мм гладкостволно, а към него са добавени две картечници с калибър 7,62 мм и 12,7 мм. Т-64 тежи само 38 тона и превъзхожда по характеристики по-новия и евтин Т-72.

Украйна е модифицирала Т-64 с нови системи за водене на бой, брони и по-мощен двигател. Освен срещу други танкове Киев ползва Т-64 като артилерия.

Екипажите на танковете Т-64 разчитат на дронове за наблюдение, стрелят по откритата цел и след това сменят позицията си. Ако руските сили изпратят пехота директно на бойното поле, екипажите на Т-64 са длъжни да подкрепят директно пехотата.

Резултатите от използването на танка надминаха очакванията към него. Много скоро танковите части на Киев ще бъдат подсилени от западни бронирани машини, като "Леопард 2", "Ейбрамс 1", "Чалънджър 2".

  • Калибър
  • Ракетите "Калибър" са създадени в края на 80-те години на миналия век, като те са по-маневрени, бързи и евтини от американските крилати ракети "Томахоук". Едно от предимствата на "Калибър" са голямото разнообразие на подвидове - всеки с различен обсег.

    Русия използваше крилатите ракети за масирани удари в началната фаза на войната. Широката употреба на оръжието обаче доведе и до смъртта на цивилни. "Калибър" се ползваше и за удари по ТЕЦ-ове.

    Те могат да се разполагат на фрегати и други надводни кораби, както и на атомни подводници. Новата ракета "Калибър М" е предназначена за унищожаването на сухоземни мишени и може да носи както конвенционален, така и ядрен боен заряд.

    Според някои данни настоящите ракети "Калибър" са с обхват до около 2000 км и могат да носят до 500 кг боен заряд.  Според военния анализатор Брент Истууд "Калибър" може лесно да преодолее украинската противовъздушна отбрана.

  • 2С7 Пион
  • Украйна получи множество западни артилерийски системи, които помогнаха значително на страната. Френската CAESAR и чешката DANA се отличават с отлични характеристики. Най-мощната самоходна артилерийска система в арсенала на Киев обаче е съветската 2С7 Пион.

    Шасито ѝ е базирано на Т-64, с двигател и други компоненти от Т-80. Всичко това позволява на Киев да усвои системата много по-добре от Русия.

    2С7 е най-тежката самоходна артилерийска установка, създавана някога, и е запазила този статут. Нейното 203-мм оръдие има обсег от 37,5 км (до 50 км с ракетни снаряди).

    Въпреки теглото си от 46 тона системата може да се движи по вода и няма нужда от понтони. Далекобойните и мощни снаряди са силен коз на Киев.

  • Шахид-136
  • Иранските дронове-камикадзета Шахид-136 се доказаха като доста евтина и успешна бойна платформа. Русия закупи големи количества от тях, за да успее да неутрализира ефекта на все по-способната украинска ПВО защита.

    Шахид-136е проектиран да избягва противовъздушната отбрана. Това се дължи както на малките му размери, така и на някои стелт характеристики в дизайна.

    Иранският дрон е делтовиден - с централен фюзелаж, преливащ в крилата. Носовата част съдържа бойната глава, както и електрониката и камерите, необходими за провеждането на прецизна атака.

    Двигателят е витлов и в задната част на дрона. Дължината е 3.5 м, размахът на крилете е 2.5 м, а максималната скорост е над 185 км/ч. Може да носи 200-килограмови бойни глави.

    Някои военни експерти наричат Шахид-136 копие на израелския IAI Harpy. Приликите в характеристиките и външния вид на двете машини са повече от очевидни. Израелският дрон обаче е по-малък, а експлозивът му е двойно по-слаб.

    Иранският Шахид-136 е създаден да се изстрелва в ята. Това допълнително повишава успеваемостта на атаката.

  • ТОС -1A "Солнцепек"
  • Руският ТОС-1А "Солнцепек" е едно от най-мощните оръжия в арсенала на Москва. Системата може да изстрелва серия от ракети с вакуумни бомби. Максималният обсег е между 6 и 10 километра, а минималният - до 300 метра.

    ТОС-1А "Солнцепек" се използва изключително в условията на градския бой, тъй като той е способен да унищожи бързо големи сгради и дори да предизвика пожари, способни да изпепелят цял квартал. Русия използва системата и за атака на укрепени украински позиции в гористи местности.

    Детонацията на ракетите причинява толкова бърза и драстична промяна във въздушното налягане, че намирането на подслон в окоп или пещера не предоставя защита от ефектите на взрива. Температурата му пък достига до 3000 градуса по Целзий.

  • HIMARS
  • Ракетната система HIMARS често е определяна за най-мощното оръжие в арсенала на Киев. Платформата се доказа в редица атаки. Тя бе използвана за унищожението на складове с муниции в Донбас, сериозно нарушавайки снабдяването на руските сили.

    HIMARS е високомобилна ракетна установка, разположена на шасито на специален армейски камион и разработена през 90-те години в САЩ. Машината има две версии.

    Първата е въоръжена с шест 227-милиметрови ракети. Те се използват за масираното унищожение на площ с размер от квадратен километър. Максималният обсег е около 92 км, а минималният - 2 км.

    Втората версия на HIMARS е снабдена с тактическа ракета земя-земя ATACMS, която има боен радиус от 300 км. Ракетата е изключително ефективна при борба срещу танкови поделения и укрепени противникови позиции.

    Фактът, че HIMARS е разположен на колесно шаси, позволява висока мобилност на системата, като в пълно бойно снаряжение тя може да се движи със скорост от 85 км/ч по пътя. Самият камион е със задвижване 6х6, което дава и офроуд възможности на HIMARS.

  • DJI Mavic
  • DJI е най-големият производител на цивилни дронове в света. Те се ползват от любители за заснемането на невероятни видеа и снимки. Войната в Украйна обаче доказа, че джаджите са ключови за успеха на бойното поле.

    Потребителските дронове от серията Mavic на DJI могат да се срещнат в големи количества и от двете страни на фронта. Те се ползват за разузнаване, за наблюдение на вражеските позиции, за коригиране на артелерийския и ракетен огън.

    Дроновете се ползват едновременно при офанзивни и дефанзивни действия. Някой успяват да закачат към тях гранати или експлозиви, с които да унищожат противникова бронетехника.

    Частите на фронта са слепи без малките дронове.

    Серията DJI Mavic прави не само качествени 4К клипове, но има обсег между 2,5 а понякога и повече километри. Дроновете могат да се издигат на стотици метри над земята и на практика да стават невидими, като следят зона с доста голяма територия. Всичко това ги превръща в задължително помощно средство в съвременната война.

    Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

    “Sportello del Consumatore” di Roma

     За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo


Новините от днес и със задна дата