вторник, 14 март 2023 г.

Гешев пита Зарков: Закон за четири човека дискриминация ли е или привилегия

  

                          Снимки: Булфото

Отново прехвърчаха искри между правосъдния министър и главния прокурор. Според министър Крум Зарков повторно одобреният от служебния кабинет проект за промени в Закона за съдебната власт, с който се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, не противоречи на Конституцията. Обвинител номер едно Иван Гешев пък го обвини, че прави закон за четирима души и води война с прокуратурата, пише Dir.bg

Служебният министър Крум Зарков направи коментара при участие в събитие по проект "Съвременна учебна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общност", изпълняван от Националния институт на правосъдието и осъществяван с финансовата подкрепа на Програма "Правосъдие" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. 

"Министерството на правосъдието не обмисля предложения за промени в Конституцията", каза той, коментирайки позиция на Комитета на министрите от миналата седмица. Тогава от правосъдното министерство съобщиха, че Съветът на Европа коментира "системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и липсата на независим механизъм за разследване на главния прокурор". По думите на Зарков констатациите на Комитета не са нови, но това е максимумът, който може да бъде направен в рамките на действащата Конституция. 

Според правосъдния министър остава един въпрос от конституционно ниво - съставът на Висшия съдебен съвет. "Направихме максималното, от гледна точка на законово ниво, мнозинствата във ВСС да отговарят на отдавна известното изискване за начина, по който функционира кадровият орган", каза още Зарков. 

Според него обаче има опасност, "за да не направят това, което е възможно сега, политиците да се скрият зад нещо уж по-голямо". И добави: "В министерството сме реалисти и работим върху това, което е възможно сега - законов текст, който ще направи голяма крачка напред. Останалото е въпрос на конституционни мнозинства". Той припомни, че Министерският съвет вече е одобрил текстовете, свързани с отговорността за главния прокурор. 

"Не виждам с какво текстовете, които предлагаме, са противоконституционни. В някои текстове на закони, които не бяха приети от 48-ото Народно събрание, има леки корекции. Те не са по философията, а са от технически характер. Това важи и за евентуални промени в закона за домашното насилие", каза Зарков и поясни, че МП подкрепя предложението от екипа на предшественичката му Надежда Йорданова за редакция на текстове в тази насока.

Очаква се Националното бюро за правна помощ и МВР да подпишат меморандум за сътрудничество по тази тема. 

На свой ред, главният прокурор Иван Гешев обвини служебния министър, че не предлага законодателство, което да отговаря на ръста на различните форми на престъпност: 

"Виждам, че акцентът в момента на Министерството на правосъдието е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Всички сме юристи. Какво означава да внесеш закон за четири човека - процедура, която е различна, отколкото за останалите български граждани за наказателно преследване. Или дискриминация, или привилегия - едно от двете, но и двете конституцията не ги допуска".

Гешев добави: "Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието в борбата му с българската прокуратура, или за въвеждане върховенство на закона в България по начина, по който го разбира, но също бих насърчил и това да се заеме с реалните проблеми, които седят пред българските граждани и пред народа", коментира главният прокурор. 

Обвинител номер едно направи коментара си по време на откриващата среща по проект "Информиране - разследване - защита: противодействие на насилието срещу жени", която се проведе в Националната следствена служба.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата