сряда, 8 март 2023 г.

ООН: Записът с разстрела на украинския военнопленник „изглежда автентичен“

  

Предполагаемият видеозапис на украински военнопленник, застрелян, след като се провиква "Слава на Украйна!", "изглежда автентичен". Това заяви днес службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от Франс прес и БТА.

"Знаем за това видео, публикувано в социалните мрежи, което показва неучастващ в бой украински войник, екзекутиран, както изглежда, от руските въоръжени сили. Въз основа на предварителен анализ смятаме, че видеото изглежда автентично", коментира пред АФП говорителка на Върховния комисариат.

На близо десетсекундния запис се вижда мъж с военна униформа, но без оръжие, който пуши цигара. Друг мъж извън кадър казва на руски, изглежда на свой другар: "Снимай го".

"Слава на Украйна!", отвръща украинецът и веднага го пронизват куршуми. Тогава човекът зад камерата подхвърля: "Пукни, мръснико".

Говорителката на службата на върховния комисар на ООН по правата на човека напомни, че са "документирани многобройни нарушения на международното хуманитарно право, (насочени) срещу военнопленници, включително произволни екзекуции на руски и украински военнопленници".

"Необходими са безпристрастни и ефикасни разследвания на всички тези твърдения и виновниците трябва да понесат отговорност", подчерта тя. АФП не успя да провери по независим източник къде и кога е заснето видеото, нито дали показва пленник - жертва на военно престъпление, както твърдят представители на Киев. В социалните мрежи видеото бързо се разпространи в понеделник; множество постове, снимки и рисунки възхваляваха смелостта и патриотизма на загиналия войник. Вчера украинската армия се закле да отмъсти за смъртта му. По предварителни данни става дума за Тимофий Миколайович Шадура от 30-а механизирана бригада, съобщиха вчера украинските Сухопътни войски. Медиите споменаха друго име. Тялото на загиналия се намира на окупирана територия и не може да бъде разпознато окончателно, преди да бъде върнато и подложено на експертизи, каза украинската армия. Междувременно свързан с ЧВК "Вагнер" канал в Telegram допусна, че разстрела на украински войник се е случил. Вероятно това се е случило близо до Бахмут, който ЧВК щурмува. Застрелването на украински военнопленник след думите "Слава на Украйна" може да е извършено от руски военни GREY ZONE - "всеки, който не живее с розови очила по отношение на войната, знае, че така наречените "военни престъпления" винаги се извършват и от двете страни", и хвърля вината за появата на видеото в интернет върху "поколението на контент-войниците", всеки от които иска "да се отличи с красива снимка или видео от войната". "...Изненадваща е реакцията от наша страна... Само и само да не става дума за военно престъпление, извършено от наша страна. Нека да ни колят, да ни стрелят, да правят каквото си искат, само и само да изглеждаме, че не сме такива. А после смирено да подложим и другата буза", пише GREY ZONE. Официална реакция на руското министерство на отбраната по повод видезаписа няма. Но много от големите проруски канали в Telegram опровергават версията, че пленникът е бил застрелян от руски военни. "Има основания да се смята, че наш войник e бил облечен в украинска униформа с цел международен скандал и обвиняване на нашата страна във военни престъпления, е бил застрелян", написа заместник-министърът на информацията на самопровъзгласилата се ДНР Даниил Безсонов.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата