вторник, 7 март 2023 г.

Двамата от памагачите на атентатора от Сарафово вече са с доживотен затвор

  

                                Снимка: БТА

Има влязла в сила осъдителна присъда на последна инстанция, доживотен затвор без замяна, за двамата съучастници на атентатора от Сарафово, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти., съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

"Уважени са гражданските искове на наследници на пет от загиналите граждани на държавата Израел и един български гражданин", добави той.

Според доказателствата по делото един от най-големите атентати в българската история и Европа е извършен от лица, свързани с групировката "Хизбула".

Присъдата на Върховния касационен съд за ливанците Хасан ел-Хадж и Мелиад Фарах е задочна.

На 18 юли 2012 година на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи. При инцидента близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха. Делото по случая се водеше в Специализирания съд, а след това то стигна до Върховния касационен съд.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него бяха Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те бяха обвинени в помагачество към тероризъм и обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Материалите по делото са 80 тома, свидетелите - не по-малко от 170, а експертизите - 100.

Главният прокурор Иван Гешев и представители на други институции участваха днес в церемония в софийската синагога, където получиха благодарствени писма от еврейски организации във връзка с недопускането на Луковмарш в София.

Гешев заяви, че българските институции са показали взаимодействие и "заедно с неправителствения сектор успяха да предотвратят едно грозно явление".

По думите му най-голямото изтребление в човешката история - Холокоста, е започнало не с концлагерите, а с първото изречение от "Речта на омразата". "Ние трябва да сме много внимателни, за да не допуснем да се повторят най-черните страници от нашата история. Както виждаме с войната в Украйна, човечеството показва, че сякаш забравя уроците на историята и, надявам се, да не сме обречени да ги повтаряме", добави главният прокурор.

На днешната церемонията в Софийската синагога бяха още столичният кмет Йорданка Фандъкова, външният министър Николай Милков, шефът на ДАНС Пламен Тончев и заместник-министърката на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата