събота, 4 март 2023 г.

Българите в Одеса: Важно е да се чува гласът ни и в България

  

                                   Снимка: БТА

Важно е да се чува в България гласът на българите в Украйна и списание ЛИК помага за това. Около това твърдение се обединиха представители на българската общност в Одеса, които присъстваха на представянето на изданието на БТА.

На 3 март изданието бе представено в Българския културен център в Одеса от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, зам.-директора на дирекция "Български медии и общности по света" Юлия Христова и отговорния редактор на ЛИК Яница Христова.

Димитър Терзи, директор на Българския културен център на българската култура, каза пред БТА, че въпреки тежката година, българската общност в Украйна се държи. "Държим се, защото, първо, чуваме България и тя ни чува. Стараем се да държим връзка и с БТА. Виждаме как отразявате нещата, които правим тук, и, естествено, сме много благодарни. Надяваме се нещата да се подобрят и да бъде още по-интересно за нас и от двете страни", каза Димитър Терзи. "Времето е много сложно, но независимо от това ние сме народ, който достойно е издържал такива тежки времена", допълни той. По думите му, въпреки създалата се ситуация, училището в града се посещава и идват деца да се учат, независимо, че има тревога и опасност. "Други отиват на фронта и много загинаха на отбранителната линия. Аз искам да направя една фотоизложба за всички, които са загинали - от деца до възрастни", каза още Терзи.

Проф. Александър Ганчев, доктор на историческите науки, също коментира значението на списание ЛИК, което проследява темата "Гласът на Българите в Украйна".

"Всяко едно публикуване, всяко едно издание е много важно - и от историческа гледна точка", каза той. По думите му едно такова издание може да се чете и след 20, 50 или 100 години, като някакъв момент ще се превърне в исторически извор. "От гледна точка на представянето на българската култура, особено от гледната точка на това, което става в България, според мен по-голямата част си представят бесарабските българи като една българска култура, застинала преди два века", каза Ганчев. Според него това, което прави списание ЛИК, е много важно: "то представя един много по-широк поглед върху живота на бесарабските българи и върху тяхната култура. Представени са и поетите, и художниците, има интервю и с бележития историк Николай Червенков". "Това е многостранно представяне на това какви са българите в Бесарабия, с какво живеят и какви са емоциите им, живота и културата", коментира още проф. Ганчев.

Валентина Кащи, преподавател по български език и литература в българското неделно училище в Одеса, заяви, че според нея броят на ЛИК е от особена важност. "Според мен е много важно, защото сега положението в Украйна е много сложно, но българската общност я има - жива е, работи, и помни своята държава, тачи и обича своите български обичаи и безкрайно, безмерно обича и тъгува за своята прародина", каза Кащи. 

"За това колкото повече хората в България знаят за живота на бесарабските българи в Украйна, за това как децата изучават български език, как селските български общини празнуват български празници дори в най-тежкото време, колкото повече за нас четат, толкова повече ще опознават нашата история тук, в Украйна, и нашите традиции", допълни преподавателката. Според нея това ще бъде от полза за взаимно уважение между народите.

Припомняме, че по времето на Гладомор, причинен от руснаците по време на сталинизма, от глад са загинали над 100 000 бесарабски българи, много от които деца. Миналия месец Гладомор бе обявен за геноцид с гласуване в ЕП.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата