От Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене", но няма конкретика, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV.

На въпрос защо няма да дадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, той каза, че най-малкото няма решение на Народното събрание. Второ, за момента от Украйна имаме някакъв проявен основен интерес, но няма конкретика, така че сме много далече от даване на оборудването на Украйна или на когото и да било, допълни Христов. Според него за "Белене" трябва да се вземе решение след пълен анализ на всички възможни опции.

Енергийният министър каза, че няма предложение от Украйна. Това, което обсъдих на срещата с министъра на енергетиката на Украйна, е, че те има проект в напреднала фаза на изграждане на атомна електрическа централа, който по принцип е предвиден да работи с такова оборудване. Попитаха дали, евентуално ако няма да го използваме, бихме помислили за продажба, посочи Христов. Той допълни, че за момента, след като няма пълната информация, не може да препоръча нищо.

Енергийният министър каза, че ще искаме дерогации за части за ремонт на атомната ни централа, ако има такива санкции срещу Русия. За момента в ЕК не се обсъждат санкции срещу ядрената енергетика на Русия, посочи той. Ако се поискат санкции, които засягат България и ядрената енергетика, и не можем да ги блокираме, тогава ще поискаме дерогация, каза Христов. Приоритет естествено ни е да не се налагат такива санкции, докато държавите, които са все още зависими от доставки от Русия за части и услуги, не постигнем достатъчно ниво на независимост, допълни той.

Относно проверката на Европейската прокуратура на топлоелектрически централи у нас, министър Христов каза, че няма информация тези обекти да са свързани персонално с Христо Ковачки. Нямам и директна информация от Европейската прокуратура, посочи той. Това, което получаваме като информация също от медиите, е, че проверките са свързани с неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии, допълни Росен Христов. По официални данни Христо Ковачки е консултант на няколко дружества, свързани с топлофикации, каза още министърът.

На въпрос защо АЕЦ "Козлодуй" е обезщетил фирми, свързани с Ковачки, с 25 млн. лева, Росен Христов обясни, че става въпрос за съдебно споразумение относно взаимни претенции, свързани с търговия на електроенергия. След като АЕЦ "Козлодуй" загуби на първа инстанция делата, на втора инстанция се стигна до съдебно споразумение, което няколко юридически кантори препоръчаха, за да се избегнат още по-големи разходи, допълни той.

Христов съобщи, че ТЕЦ "Варна" не работи, тъй като има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но са пред споразумение, което да осигури пълното плащане на задълженията, включително и всички лихви.

Росен Христов каза, че момента не предвиждат финансова подкрепа и няма такова искане от ТЕЦ "Марица Изток 2". За момента работи на печалба, следим резултатите, допълни той.

Енергийният министър съобщи, че според Търговския регистър от фирмите, които работят с АЕЦ "Козлодуй", няма такива, които са собственост на лица в списъка "Магнитски".

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" буквално първите седмици след като станах министър, именно на базата на доклади от службите за потенциални връзки на тези хора и с Русия, и с корупционни схеми, заяви още Росен Христов.

"Булгаргаз" не е завел арбитражно дело срещу "Газпром", каза още министърът. Той посочи, че в момента се прави анализ на всички опции и очакват в началото на април да имат пълен доклад от една от най-добрите международни кантори, на база на който да вземат правилното решение.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo