сряда, 1 март 2023 г.

Зеленски иска международен трибунал за всички, свързани с нахлуването в Украйна

  

Украинският президент Володимир Зеленски призова за международен трибунал за всички, които са свързани с нахлуването на руските сили в Украйна.

"Ще разглобим цялата руска система за геноцид, като започнем от най-незначителните в нея и стигнем до архитектите. Всички те ще си получат присъдите", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение, след като се срещна вчера в Киев с главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан.

Макар да призна, че това няма да е лесна задача, украинският президент изтъкна, че "да отговорим на руските престъпления и агресия точно с върховенството на закона и точно със силата на един международен трибунал - това ще е една от гаранциите за дългосрочна сигурност в бъдеще както на украинците, така и на други нации".

Руското нахлуване в Украйна неизбежно ще има правни последици за всички, които го планираха, одобриха и извършиха, каза Зеленски, като подчерта, че отговорност ще понесат не само тези, които изпълняват плановете, но и "висшето политическо и военно ръководство на терористичната държава".

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан вече разследва случващото се в Украйна, но МНС не може да предприеме действия срещу руските ръководители, тъй като нито Русия, нито Украйна не са страни по Римския статут, който е правната основа за съществуването на МНС и за неговата юрисдикция.

Това е и една от причините, поради които Зеленски призова през септември, в обръщение към Общото събрание на ООН, за създаването на специален трибунал за Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно Зеленски отбеляза, че боевете край Бахмут все повече се ожесточават.

"Най-големите трудности, както и досега, са в Бахмут (. . .) Русия не брои хората си, а постоянно ги праща да атакуват позициите ни. Боевете стават все по-ожесточени", изтъкна украинският президент.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата