понеделник, 6 март 2023 г.

Как ще изписват скъпоструващи лекарства

 НЗОК 

Дали системата е подготвена за дигитализацията на протоколите за предписване на лекарства за домашно лечение на хронично болни пациенти - все още е рано да се каже. Това заяви председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев пред БНР.

Според него не е ясно по какъв начин хората ще бъдат информирани, че протоколът им е одобрен, за да могат да отидат за рецепта, с която да получат нужните им лекарства.

Дигитализацията ще облекчи хората с хронични заболявания, които досега носеха издаден от лекар хартиен протокол в районната каса и чакаха за заверяването му, за да отидат при личния си лекар и той да изпише определените им лекарства.

Все още е рано да се кажи дали системата е подготвена на всички нива да работи така, че пациентите да не се разкарват, обясни Виктор Паскалев.

"Дали лекари специалисти в момента знаят какво трябва да правят, дали Здравноосигурителна каса в момента е готова да поеме тези електронни протоколи и дали аптечната мрежа може да ги даде тези лекарства при условията на тази дигитализация", посочи медикът.

От 1 март влезе в сила електронното подаване на протоколи от лекари специалисти към Здравната каса, когато те са от типа 1C и не изискват извършване на експертиза в осигурителното ведомство.

Проверка показва, че ендокринолог в София е успяла да издаде няколко електронни протокола на втория ден от въвеждането му.


Според указанието между Здравната каса и Лекарския съюз пациентите ще бъдат информирани от районната каса за одобрен протокол по избран от тях начин, без да се посочват възможните начини. Когато не се прави експертиза на подадения протокол, уведомяването ще е до 1 ден след одобрението. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата