петък, 3 март 2023 г.

Прокуратурата е прекратила производството по случая "Осемте джуджета"

  

Прокуратурата е водила и прекратила наказателно производство по част от обстоятелствата по случая "Осемте джуджета", изложени в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано преди близо три години. Това става ясно от определение на Софийски градски съд от 23 февруари т.г., съобщиха от организацията. 

От АКФ напомнят, че разследването им е разкрило конкретни данни за това как в България се постига неправомерно влияние за уреждане на юридически конфликти и се правят опити за завземане на бизнес чрез участието на правоохранителните органи. Историята разказва за намесата на група около бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен като "Еврото", в спора на собствениците на производителите на асансьори "Изамет" баща и син Илия и Явор Златанови. 

След като първоначално предлага услугите си на Илия Златанов за уреждане на конфликта чрез използване на влиянието на Петров в правоохранителните органи, впоследствие групата около него предприема действия по завладяване на бизнеса на спорещите страни. 

Прокуратурата не е обявявала разследващи действия по обстоятелствата, изложени във видео-поредицата. От определението на СГС обаче става ясно, че официално разследване е било започнато.

С постановление на Софийска районна прокуратура от 25 февруари миналата година е образувано досъдебно производство за изнудване чрез заплаха с убийство спрямо Илия Златанов, осъществено на 8 април 2020 в София. Това съвпада с разказа на Златанов пред АКФ за конкретна негова среща през април същата година с тогавашната съпруга на Петров - Любена Петрова, една от препоръчаните му от Петров адвокатки - Десислава Коцева, и собственика на "Делта гард" Димитър Спасов. 

За тази среща Златанов твърди, че му било казано, че всичко, което е негово, е вече тяхно и трябва да бъде благодарен, че е жив, като репликите били съпроводени с показване на пистолет. Изискали от него да отидат при нотариус, където отново да подпишат всички документи за прехвърляне на собствеността на Златанов върху частта от групата дружества "Изамет". Почувствал се заплашен за живота си, Илия Златанов напуснал страната на 12 април 2020 г.

Осем месеца след началото на разследването, на 24 октомври 2022 г., Софийска районна прокуратура е прекратила досъдебното производство с мотив "липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление". 

Това постановление е отменено от съдия от Софийски районен съд, тъй като съдът не се съгласява с извода на прокурора, че макар и да е извършено всичко необходимо за установяване на релевантните по случая факти, няма достатъчно доказателства за престъпление. След протест на прокурора при СРП срещу това решение на първоинстанционния съд, градският съд потвърждава отмяната на постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването. 

От изложеното в съдебния акт на СГС става ясно, че разследването на районната прокуратура е било фокусирано само върху описаната среща от април, но поради противоречивите показания на различните участници в нея, прокурорът счел за невъзможно да установи по категоричен начин случилото се в действителност.

Според съдиите от СРС и СГС обаче е било възможно събиране на контролни доказателства за проверка на различните версии. 

"Единствената публично достъпна информация по казуса досега показва недвусмислено, че у институциите напълно липсва воля за разплитане на случая "Осемте джуджета", коментира директорът на фондация "Антикорупционен фонд" Бойко Станкушев.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата