четвъртък, 16 март 2023 г.

Нова провокация. Неизвестни проникнали с взлом в българския културен център в Скопие

  

Чрез странична стена, с взлом тази нощ непознати лица са проникнали в помещенията на Българския културно-информационен център в Скопие. Нанесени са материални щети, по първоначални оценки и след извършени оперативно-следствени действия от полицията, е установена липсата на част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на помещенията няма поражения.

Изключително неприятен инцидент, чакаме полицията да си свърши работата и да бъде изяснен вандалският акт предвид активната културна политика, открития диалог, който Българския културно-информационен център води и която цели изграждане на мостове, каза  директорът на Културно-информационния център на България в Република Северна Македония Антония Велева пред БТА.

"Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици", реагираха от Министерството на външните работи на България.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция "Югоизточна Европа" Ваня Андреева е изразила пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания, посочват още от МВнР.

Ваня Андреева е подчертала очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, посочват още от МВнР.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г.

А какво ще стане с българския клуб в Битоля?

Междувременно днес изтича срокът, в който правителствената Комисия за употреба на имената в Северна Македония трябва да се произнесе по казуса с името на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Очаква се комисията да излезе с препоръка към Министерството на правосъдието дали българският клуб в Битоля да бъде заличен от Централния регистър на сдруженията в страната. Ако такава препоръка бъде отправена, окончателното решение ще бъде взето от Министерство на правосъдието, предаде БНТ.

Причина за разглеждане на името на клуба са промени в Закона за сдруженията в страната, които забраняват употребата на имена, свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, като промените бяха приети с ретроактивно действие. Така те засегнаха двата български клуба: в Охрид с името "Цар Борис Трети" и в Битоля с името "Иван Михайлов".

До 16 февруари двата клуба имаха възможност да заявят пререгистрация и да променят имената си.

От Сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид са изпратили писмо до Централния регистър с питане как името на клуба нарушава закона и какви стъпки трябва да предприеме. Председателят на клуба в Битоля Любчо Георгиевски обяви, че ще търси правни начини за защита името и дейността на клуб "Иван Михайлов".

Отварянето на двата клуба предизвика остра реакция сред кръгове в обществото в Република Северна Македония, като срещу тях бяха внесени два сигнала в Комисията по дискриминация - от крайнолявата проруска партия "Левица" и от адвокат от Охрид. Повод за сигнала са имената на клубовете, както и уставът за дейността им.

Българското Външно министерство вече заяви, че промените в Закона за сдруженията и фондациите и промените в Закона за политически партии имат за цел дискриминация и ограничаване правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което повод е едностранна интерпретация на историческите факти.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата