петък, 10 март 2023 г.

Сривът на банковия сектор свлече борсовите индекси в Западна Европа на червено

 Служител на Silicon Valley Bank говори с чакащи да влязат клиенти в централния офис на банката в Санта Клара, Калифорния

Водещите фондови пазари в Западна Европа откриха песимистично търговската сесия в петък под натиска на разпродажбите на акции в банковия сектор. Сривът в региона последва спада на борсите в Токио и другите азиатски пазари в петък, както и на "Уолстрийт" в Ню Йорк при закриване на търговията в петък, което се дължи до голяма степен на краха на акциите на Silicon Valley Bank (SVB), загубили 60 на сто от стойността си за два дни, след увеличение на капитала, довело до изтриване на около 80 милиарда долара от банковия сектор.

Крахът на калифорнийската банка Silicon Valley Bank (SVB)

Важен негативен фактор за световните пазари и особено за финансовия сектор беше новината, че американската финансова група SVB Financial Group - компанията майка на банката SVB, възнамерява да пласира допълнителни акции за 2.25 млрд. долара, за да набере средства за покриване на загубите, произтекли от масовото теглене на депозити от граждани и компании.

Анализаторите се опасяват, че това може да е първият сигнал за предстояща криза в банковия сектор, причинена от покачващите се лихвени проценти, проблеми за клиентите на банките и загуби от инвестиции, но вече и проблем за централните банки, които до вчера продължаваха да твърдят, че няма да отстъпят от твърдата парична политика за повишаване на основните лихви като борба с инфлацията, която е много далеч от целевите нива от 2% на централните банки.

"Всички банки, включително най-големите, могат да бъдат засегнати от проблема, тъй като те натрупаха много поскъпващи активи след последната финансова криза и не плащаха практически никакви лихви по депозитите, тъй като лихвените проценти бяха близки до нулата", каза старши анализатор в Swissquote Bank.

"На инвеститорите беше показано много ясно какво може да направи повишаването на лихвените проценти за икономиката", каза Франк Соледер, анализатор в ActivTradеs, цитиран от "Блумбърг".

Пазарът на труда като фактор

Освен кризата в банковия сектор, ключов за фондовите пазари са данните за пазара на труда в САЩ, които изненадаха инвеститорите. Според данните на Министерството на труда, броят на работните места в икономиката на САЩ през февруари се е увеличил с 311 хиляди, а безработицата е нараснала до 3.6% през февруари от 3.4% през януари, докато анализатори, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха продължаваща безработица от 3.4% колкото и през януари и увеличение на броя на работните места в икономиката на САЩ с 205 хиляди. По-високата от очакваната безработица може да накара Федералния резерв да забави повишаването на лихвените проценти, но ако инфлацията (другите важни данни) не продължи да пада Фед най-вероятно ще продължи да вдига лихвите за по-дълго време и до по-високо ниво, за да укроти инфлацията. Ако не настъпи преоценка на паричната политика след днешния срив на банковия сектор.

Безработицата в Канада през януари 2023 г. е била 5%, колкото и през януари, сочат данни на статистическата служба на страната. Показателят е с 0.1 пр.п. по-висок от рекордно ниското ниво от 4.9%, регистрирано през юни и юли. Броят на заетите в канадската икономика се е увеличил с 22 000, или с 0.1%, миналия месец след ръст от 120 000 месец по-рано. Броят на заетите млади хора на възраст от 15 до 24 години се е променил слабо. Заетостта на населението (отношението на заетите към общия брой на населението на изследваната възраст) възлиза на 65.7% спрямо месец по-рано.

Статистиката

Неблагоприятни за пазара на акции са и данните за потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, които са се повишили с 9.3% на годишна база през февруари, сочат окончателни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Инфлацията се е ускорила от 9.2% през януари. Данните бяха в съответствие с предварителните оценки и консенсусните прогнози на анализаторите, анкетирани от "Блумъбрг" и Trading Economics. Потребителските цени се повишиха с 1% на месечна база, което също съвпадна с предварителните данни и очакванията на експертите. През януари те са се повишили с 0.5% на месечна база.

Обемът на индустриалното производство в Обединеното кралство през януари 2023 г. е намалял с 03% в сравнение с предходния месец, когато британската Национална статистическа служба (ONS) отчете повишение с 0.3%. На годишна база спадът е с 4.3%. Експертите очакваха нулево изменение на първия показател и спад на втория - с 4.1%. Производството в преработващата промишленост през януари е намаляло с 0,4% след нулева промяна месец по-рано. На годишна база е отечетен спада с 5.,2%.

Също в петък бяха публикувани данни за търговския баланс на Обединеното кралство за януари Отрицателното салдо на външнотърговския баланс на страната възлиза на 17.9 милиарда паунда, в сравнение с дефицит от 19.3 милиарда месец по-рано.

До обед общият индекс на най-големите компании в региона Stoxx Europe 600 се понижи с 1.68% до 452.24 пункта, което е най-ниското ниво от 19 януари. От националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше италианският FTSE MIB (-2.2%), следван от испанския IBEX 35 (-1.91%), британския FTSE 100 (-1.88%), френския САС 40 (-1.74%) и германския DAX (1.69%). В края на търговията Stoxx 600 успя да изтрия малка част от загубите до обед, но въпреки това затвори в червената зона, както и всички основни национални индекси.

От таблицата по-горе се вижда, че с най-голям дневен спад затвори италианският индекс FTSE MIB, а с най-слабо понижение завърши френският САС 40

От секторните индекси с най-голям дневен спад завърши измерителят на акциите на банките, който се понижи с 5.9%, след като в един момент дори скочи за кратко до минус 7.1 на сто. Останалите секторни измерители също завършиха деня с със загуби между 0.3% на акциите за пътуване и 3.9 на сто на книжата на компаниите за търговия на дребно.

Дневната равносметка за банките в региона е загуба между 1.96% и 7.35%. Цената спадна на акциите на двете британски банки Barclays (-3.67%) и на Lloyds Banking Group (-3.45%), на френските Societe Generale (-4.49%) и BNP Paribas (-3.82%), на германските Deutsche Bank (7.35%) и Commerzbank (-2.60%), на италианските Intesa Sanpaolo (1.96%) и UniCredit (-3.12%) и на швейцарските UBS (-4.53%) и Credit Suisse (-4.84%). Някои от банките успяха да заличат малка част от загубите до обед, но въпреки това останаха със значителен дневен спад.

Германският производител на автобуси и камиони Daimler Truck увеличи годишните приходи с 28% до 50.9 милиарда евро и обяви, че ще изпрати дивидент за 2022 г. в размер на 1.3 евро на акция за първи път в историята на компанията, която стана независима през декември 2021 година. Северноамериканското подразделение е увеличило приходите си с 40%, до 22 млрд. евро, азиатското подразделение - с 9%, до 6.5 млрд. евро. Подразделението на Mercedes-Benz е увеличило продажбите си с 25%, до 20.2 млрд. евро, автобусите на Daimler - с 15%, до 3.7 млрд. евро. Въпреки това, след тази новина цената на акциите на Daimler Truck спадна с 2.69% до обед, но следобед се възстановиха и в крайна сметка затвориха с понижение от 0.99%

Капитализацията на британската компания за набиране на персонал Robert Walters PLC нарасна с 13.82% и се изкачиха на върха на Stoxx 600, след като фирмата обяви, че е увеличила печалбата и приходите си преди данъци за миналата година и съобщи за оставката на изпълнителния директор и основател Робърт Уолтър.

Сред печелившите бяха акциите на германския производител на смазочни материали Fuchs Petrolub SE, чийто акции се повишиха с 1.55%, след като неочаквано отчете по-висока печалба и гоширни приходи за 2022 година.

Лидерът на спада от включените емисии в Stoxx Europe 600 са акциите на нидерландската финансова група с офиси в цяла Европа, САЩ и Азия EQT AB, които спаднаха с 08.14%.

Седмичната равносметка

показва, че фондовите пазари затварят една от най-лошите си седмици от началото на годината, като Stoxx 600 остава близо до най-ниското си ниво от 19 януари, като се понижи с 2.26%. От националните измерители на "сините чипове" с най-силно седмично понижение завърши британският FTSE 100 (-2.50%), следван от френския САС 40 (-2.00%), испанския IBEX 35 (-1.89%), германския DAX (-0.97%) и италианския FTSE MIB (-0.29%). 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата