неделя, 5 март 2023 г.

Русия въоръжавала резервисти и с лопати. Идва ли краят на битката за Бахмут?

 

Руски резервисти са въоръжавани и с лопати, поради недостиг на боеприпаси, съобщи британското министерство на отбраната в "Туитър" в последната си разузнавателна сводка, предаде ДПА.

Миналия месец мобилизирани руски резервисти са разказали, че са получили заповед да нападнат бетонен украински преден пост, въоръжени "с огнестрелни оръжия и с лопати", съобщава министерството на отбраната в Лондон.

"Способността на стандартния окопен инструмент MPL-50 (малка пехотна лопата, бел. ред.) да причинява смърт или сериозно увреждане е твърде митологизирана в Русия", написа министерството в "Туитър".

"Почти нищо не се е променило откакто (инструментът) е бил създаден през 1869 г., а продължаващата му употреба като оръжие подчертава бруталните и нискотехнологични битки, характерни за голяма част от войната".

Военното ведомство в Лондон посочва, че "скорошни доказателства свидетелстват, че е налице увеличаване на случаите на близък бой в Украйна и добавя, че вероятно има по-малка подкрепа с артилерийски огън, защото Русия изпитва недостиг на боеприпаси".

Британското министерство на отбраната публикува всеки ден сводки за развоя на военните действия от самото начало на войната на Русия в Украйна през февруари миналата година, в опит да се противопостави на руския наратив. Кремъл отхвърля британските сводки като пропаганда.

Междувременно украинският президентски съветник Андрий Ермак съобщи, че жена и две деца са загинали след руски минометен обстрел в селище в Херсонска област. Двама цивилни са загинали и четирима са били ранени при руски обстрел в Донецка област, твърдят местните власти.

Според руското министерство на отбраната руските сили са унищожили командна база на полка "Азов" в Запорожка област. През последното денонощие силите на украинската отбрана са отблъснали над 130 атаки в петте направления, където са съсредоточени основните сили на Русия, по данни на Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Бахмут е започнало частичен отвод на силите от града по черните пътища между Хромово и Красное, след като последният останал път за снабдяване от Хромово към Часов Яр е поставен под пълен огневи контрол на руските подразделения, междувременно съобщава в последната си сводка за събитията на най-горещата точка от руско-украинската война "Рибар", цитиран от "Фокус".

Съгласно информацията на Telegram-канала, в Бахмут и околностите му продължават ожесточени боеве. Щурмови отряди на ЧВК "Вагнер" с подкрепата на редовната армия на въоръжените сили на РФ пробиват отбраната на украинската групировка.

През последното денонощие е установен контрол над 20 опорни точки на ВСУ в различни райони. "Вагнеровците" напредват по направленията към Богдановка, Хромово, в районите на Илиновка, Собачевка и Будьоновка.

Според руски военни кореспонденти, през нощта срещу 4-ти март при опит за изтегляне от Красное са унищожени две групи от различни формирования на ВСУ.

Сега украинското командване на силите на 93-та механизирана от ВСУ, с подкрепата на отрядите на ССО на Украйна, по участъците на маршрутите за Часов Яр и Константиновка, провежда контраатаки за задържане на "вагнеровците" и за да спечели време.

Според данните на "Рибар", ВСУ вече изтеглят сили от централните и западните райони на Бахмут. В момента най-боеспособните формирования се изтеглят от зоната на бойните действия.

В същото време отделни части на ВСУ оказват съпротива и извършват бойни излети, създавайки коридор за изтегляне на войските под ударите на артилерията и авиацията на руските войски.

Тези усилия имат за цел само да спечелят време и да забавят максимално руските части. Битката за Бахмут е близо до своя край.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата