четвъртък, 16 март 2023 г.

Борисов: Трябва да се направи правителство, което да удържи да не фалира държавата / видео

 Бойко Борисов: ГЕРБ имат пълната подкрепа на евроатлантическата общност

 "Ако не управляват ГЕРБ и дойде МВФ, първото, което ще искат да продаде България, ще е "Балкански поток". Това е най-добрата инвестиция на България, от нея само ще печелим". Това заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Коментарът му бе във връзка с доклада на служебната финансова министърка Росица Велкова за финансовото състояние на държавата и предлаганите от нея мерки за стабилизация.

"Трябва да се направи правителство, което да удържи да не фалира държавата. Тя казва "ако не се направят всички тези неща, държавата отива във фалит. А ако това се случи, идва МВФ", посочи Борисов. И предупреди, че за фонда хората казват, че "където мине трева не никне". "Идва и казва - продавайте, режете и влезете на 3-те процента. Тя Велкова с това плаши министрите. И всички политици", обясни Борисов.

"Асен Василев прави три бюджета и всичките водят към фалит. И всички българи си мислят, че този лош сън ще мине. Може би гледате по света как падат банки. Знаете ли защо става всичко това? Защото са финансирали без обезпечение. В нашата държава става същото. Хазартно се раздадоха много пари, за да могат да се купят избори. И после да няма кой да ги събори. Това е цялата схема.", заяви Борисов. 

Дупката в бюджета е 12 милиарда. Сега си пожелаваме да бием на изборите. И от първия ден трябва да започнем да събираме тези 12 милиарда, каза още Бойко Борисов.

В петък, доколкото разбирам, служебният кабинет ще внесе проектозакони за нови данъци, разкри бившият премиер.

Той разкритикува предлаганите от служебния кабинет изменения в данъчното законодателство.

"Ще вкарат данъчни закони, всяка фирма в България ще плати на 33-34% данък. От гаражчето, фризьорското салонче, до "Шише Дажам". Ще ви оберат еднократно, защото малко ви обраха. Още един път да ви приберат парите. Ще вкарат проектозакон да върнат 20% ДДС на ресторантьори, туризъм - тези, които едвам оживяха по време на CUVID. А сивата икономика няма да плати тоя данък, ще го платят белите фирми, които движат индустрията. И ще ви одерат с 3 млрд.", заяви Борисов.

Гордостта на ГЕРБ бе, че 12 г. държахме 10% плосък данък, най-ниският ЕС, посочи той. И припомни, че заедно с ДБ, ДПСи "Български възход" са блокирали бюджет предлаган от служебния кабинет и са удължили старият. "Ако го бяхме приели, дупката в бюджета щеше да е 16-17 млрд. С ДБ свършихме много хубава работа, а сега са в коалиция е със същите, които го причиниха всичко това", посочи той.

 Според него "ще вкарат проектозакон да върнат ДДС на фитнесите, ще ви одерат около 3 милиарда". "Това ще се случи утре. И това предложение ще влезе в парламента към 6 - 7 април като новия проектобюджет", каза Борисов.

Ако вярваме на финансовото министерство сега сме със 7% дефицит. Какво значи дефицит на български - нямане, т.е. ние с вас ще трябва да го изкараме. А идват падежи на стари вземания, продължи Бойко Борисов.

В тези бюджети нито има "Хемус", нито "Търново - Русе", още две години застой, предвиди бившият премиер.

Войната става все по-кръвопролитна, все по-близо, посочи Борисов.

"От нас се очаква да вдъхваме оптимизъм и в същото време всеки ден ви заливат с притеснения. От деня, в който ПП си отиваха, горивото падна с 1 лев. Ние ви посочвахме как ви взимат парите от джобовете. И дали отиваха при тях, дали при Путин и оттам - в руската ужасна война - няма значение, излизаха от вашите джобове", посочи Борисов.

"Ако след 2-ри няма ясно мнозинство, бюджет няма да бъде приет. Няма партия, която да иска да се скара с бизнеса и която да подкрепи тези закони. Накрая ще кажем - няма да се строи нищо повече, било, каквото било, за да останат тези социални разходи. И вместо лидерите да започнат да мислят как да се преодолее това нещо... Един отговорен човек трябва да си дава сметка, че трябва да се направи правителство", каза още Бойко Борисов.

Асен Василев бил казал, че американците щели да ми сложат "Магнитски" и затова не било важно колко процента ще имат, ние ще ги подкрепим, възмути се Борисов. И каза, че чака да му дадат запис с тези думи на съпредседателя на ПП.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към множеството с молба да се гласува. И припомни, че протестите през 2020 г. са започнали в деня, в който България е приета в Европейския банков съюз.

Ако не се спре това падане, това лошо чудо, последиците ще продължат да бъдат лоши. И не ви плаша, а ви моля да се стегнем, изтъкна Борисов.

600 симпатизанти на ГЕРБ посрещнаха лидера на партията Бойко Борисов в Търговище. Градът е поредната спирка от предизборната му обиколка.

Листата на ГЕРБ - СДС в региона води бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Експериментът "Промяна" ни струва твърде скъпо, заяви водачът на листата.

Ще спрат тотално всички финансирания от ЕК и това още повече ще задълбочи кризите, посочи Петкова. И цитира доклада на Министерството на финансите от вчера.

Тези хора не успяха да съградят нищо, посочи тя.

Всичко това, което ние сме направили, се вижда. Но ние няма как да очакваме от тези хора да бъдат градивни. Тяхната сила е разрухата и ние трябва да сложим край на тази разруха, продължи Теменужка Петкова.

Днес повече от всякога България има нужда от силно лидерство, от компетентно управление. Ние сме доказали, че можем да управляваме, готови сме да го направим и сега, посочи тя. И призова да се гласува с №2 за ГЕРБ - СДС.

Срещата откри кметът Дарин Димитров.

От две години местната власт няма партньор от страна на управляващите, но сме обект на непрекъснати проверки и санкции, посочи Димитров в словото си.

Общините са гръбнакът на държавата и колкото по-бързо имаме правителство и сигурност, толкова по-добре за България. А сигурността е в ГЕРБ, продължи кметът.

Единствено ние можем да оправим държавата, категоричен бе Дарин Димитров.

В края на словото си кметът представи кандидат-депутатската листа на ГЕРБ - СДС за област Търговище.

Николай Алгафари припомни как Кирил Петков и Асен Василев обвиниха младежката организация на ГЕРБ за поскъпването на горивата. "Ние във всеки град пълним зали докато те карат ски. И хората ни питат до кога ще го търпим това. На 2 април ще сме първа политическа сила и ще приключим това недоразумение в лицето на ПП и ДБ. Ние имаме истински лидер. Един лидер, с твърда ръка. Той е единственият човек в България, който знае как да станем стабилна държава", заяви той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата