четвъртък, 2 март 2023 г.

Оръжията, които се провалиха във войната в Украйна

 БМПТ "Терминатор"

Преди повече от една година Русия стартира инвазията си срещу Украйна. Въпреки непрестанните бойни действия през последните месеци фронтът изглежда "замръзнал".

За последните 12 месеца Украйна по неволя се превърна в тестова площадка за руско, американско, немско и дори иранско оръжие. Много от военните доктрини и бойни платформи претърпяха сблъсък с реалността.

В редовете по-долу ще ви представим оръжията, които се провалиха във войната в Украйна:

  • БМПТ "Терминатор"

Русия разполага с над 300 броя от своя БМПТ "Терминатор". Машината показа добри резултати в Сирия. В Украйна обаче тя се провали. Оръжието почти не се използва при битки, като не влезе в употреба и в най-тежките градски сражения за Бахмут или Мариупол.

Руският "Терминатор" разполага с две 30-мм автоматични оръдия, противотанкови ракети и автоматични гранатомети. Машината е базирана на шасито на Т-72, което я прави доста евтина за производство.

Руснаците обаче са интегрирали модерна реактивна броня и система за антитанков ракетен огън, чийто боеприпаси са управляеми и имат обсег до 6 км. Въпреки това едно от малкото видеа на "Терминатора" в Украйна е свързано с унищожаването му.

  • Т-14 "Армата"

Хваленият като най-добър съвременен танк в света се оказа по-скоро "бутикова" разработка. Нито една бройка от Т-14 "Армата" не участва в сраженията в Украйна. Първите произведени бройки датират от 2014 година, а серийното производство бе започнало през 2021 г. Към днешна дата обаче Москва разполага с не повече от 40 бройки от бронираната машина, като според някои бройката може да е двойно по-малка. Западните санкции допълнително пречат на производството.

Основната иновация на новия модел е кулата без водач. В "Армата" екипажът управлява оръдието дистанционно, като се намира в изолирана бронирана капсула, в корпуса на танка. Капсулата запазва живота на екипажа, като прави танка по-устойчив на бойното поле.

Известно е, че "Армата" е снабдена с нов дизелов двигател с мощност 1 500 конски сили Огневата мощ на танка се осигурява от 125-милиметрово оръдие 2А82 - според техническото ниво то, както твърдят разработчиците, надхвърля всички съществуващи танкови оръдия.

Въпреки рекламирането си като "супероръжие", Т-14 "Армата" не участва в сраженията в Украйна. Така способностите му остават непроверени.

  • Bayraktar TB2

Турският дрон Bayraktar TB2 доказа способностите си в конфликта в Нагорни Карабах. Той безпроблемно унищожаваше арменските тежки оръжия и заедно с други безпилотници донесе победата на Азербайджан.

В Украйна обаче Bayraktar TB2 не успя да се докаже като решаващо оръжие, което методично да унищожава руските бойни машини.

Bayraktar TB2 може да носи 4 противотанкови ракети с лазерно управление UMTAS или регулируеми плъзгащи се прецизни бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, способни да удрят неподвижни и движещи се обекти на разстояние до 8 км.

Бойният радиус на машината е 150 километра, като тя може да остане във въздуха за 24 часа.

Летателният апарат се наблюдава и контролира от екипаж в наземната станция за управление, чрез сателит на Тюрксат.

Руската армия е по-подготвен противник от арменските сили в Нагорни Карабах. Разчитайки на различни ПВО системи и радари, турският дрон често се прихваща във въздуха и не успява да нанесе поражение върху критични цели.

  • Су-57

Русия не успа да спечели битката за въздушно пространство над Украйна. Така небето на страната става недостъпно за самолетите на Москва и тя може да осъществява удари с много по-скъпи крилати ракети. Очакваше се обаче Кремъл да има "скрит коз" в тази ситуация - стелт самолетът Су-57.

Намалената радарна забележимост на изтребителя би му позволила да извършва полети над Украйна. Изглежда обаче способностите на самолета от пето поколение са се оказали преувеличени. Су-57 почти не е извършвал полети над Русия. Всъщност, въпреки думите на някои руски политици, няма солидни доказателства самолетът да е преминавал въздушната граница на Русия с Украйна.

За спорните възможности на самолета се говореше дълго преди военната инвазия на Русия в Украйна. Първото пропукване в имиджа на машината бе свързано с отказа на Индия да участва в проекта.

Руският изтребител разполага с два мощни реактивни двигателя, като максималната му скорост без форсаж е 2100 км/ч. Количеството на боеприпасите, които самолетът може да носи е над 10 000 килограма. На хартия той изглежда като един много добър съвременен самолет.

През 2018 година американски експерти нарекоха Су-57 "маргинален". Причината са не само лошите стелт възможности. Самолетът е доста скъп за производство и Москва не може да си позволи големи количества от него. Цената му е значително по-скъпа от тази на Су-35, а възможностите нищожно по-различни. Това на практика е обрекло руския самолет на роля, сходна с тази на Т-14 "Армата".

  • M777

155-милиметровото американско оръдие М777 не успя да промени съществено баланса на артилерийските сили в полза на Украйна. Причините са няколко. То бе доставено в не чак толкова големи количества.

Към края на 2022 година Киев разполагаше с около 150 бройки от М777. Около 20%-25% от тях вече са унищожени.

В момента украинските сили изстрелват между 2000 и 4000 артилерийски снаряда на ден. С течение на времето това темпо създаде проблеми на украинските войници, използващи гаубици M777. Оръдието се износва и става с понижена точност и намалена далекобойност, пише JapanTimes.

Някои от проблемите могат да бъдат проследени отчасти до дизайна на гаубицата. Изработено до голяма степен от титан, който е по-лек от стоманата, но също толкова здрав, оръжието е по-лесно за придвижване на бойното поле и по-бързо за настройване. Дизайнът му обаче не е бил предвиден за дълга непрестанна употреба.

  • Космическите сили на Кремъл

Войната в Украйна разкри лошото състояние на космическото разузнаване на Русия.

Москва изпитва затруднения във войната с Украйна, защото не може да наблюдава ситуацията от космоса с висока резолюция. Така могат да минат около 5 дни, преди в щаба да знаят със сигурност дали дадена цел в тила е успешно поразена с ракетен удар.

За сравнение САЩ се хвалят с възможност да открият дали са имали успешно попадение в целта до 60 минути след осъществяването му.

"На практика Русия вече е сляпа в орбита", казва космическия анализатор Барт Хендрикс.

Русия има само 23 разузнавателни сателита. За сравнение Китай има близо 90 подобни сателита, които обаче са с по-съвременна технология. САЩ притежават над 200 броя разузнавателни сателита.

Руските шпионски спътници "Персона" имат резолюция от 50 сантиметра на пиксел, докато американските им "колеги" "Кейхол" имат резолюция от 5 сантиметра на пиксел.

Москва обаче има само две бройки от "Персона", които се считат за едни от най-съвременни модели в арсенала ѝ.

Очаквайте скоро да ви представим и оръжията, които се доказаха във войната в Украйна.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата