понеделник, 6 март 2023 г.

„Уолстрийт Джърнъл“: Пентагонът подозира Китай в шпионаж чрез пристанищни кранове

  

Пентагонът е обезпокоен, че гигантските кранове китайско производство, разположени в американските пристанища в страната, могат да бъдат използвани от Пекин като инструмент за наблюдение и шпионаж, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Източници от Пентагона и агенциите за национална сигурност оприличават пристанищните кранове на китайския производител ZPMC троянски кон. Събеседниците на изданието твърдят, че тези кранове разполагат със сложни сензори, които могат да записват и проследяват произхода и местоназначението на контейнерите, напускащи или влизащи в САЩ. Например някои пристанища се използват от Пентагона за изпращане на военни товари по целия свят.

Китайското посолство във Вашингтон заяви пред вестника, че опасенията на САЩ от шпионски кранове са "породени от параноя". Дипломатите смятат, че теориите за китайската заплаха само пречат на търговското и икономическото сътрудничество между страните и са в ущърб на самите Съединени щати.

В началото на 2023 г. отношенията между САЩ и Китай отново се влошиха, защото Вашингтон подозира Пекин в шпионаж. На 4 февруари китайски балон, който в продължение на дни летеше във въздушното пространство на САЩ, беше свален край бреговете на Южна Каролина. Белият дом заяви, че балонът е бил оборудван с електронно разузнавателно оборудване. КНР твърди, че балонът е бил използван за метеорологични цели и случайно се е озовал на територията на САЩ, отклонявайки се от курса си.

На 10-12 февруари американските военни свалиха неидентифицирани летящи обекти, засечени край бреговете на Аляска, над територията Юкон в Канада и над езерото Хюрън в Мичиган. Пентагонът обясни, че е пренастроил радарната система, за да я направи по-чувствителна след откриването на китайския шпионски балон. По-късно Белият дом заяви, че свалените обекти не представляват заплаха и не са свързани с китайската разузнавателна програма.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата