петък, 10 март 2023 г.

Може ли личният лекар да ни вземе такса за записване на час

 Личните лекари искат увеличение на потребителската такса - bTV Новините

Майка на 9-месечно бебе е платила такса при личния лекар на детето в размер на 7.80лв. Жената твърди, че не е била предупредена, още повече че деца не заплащат потребителска такса.

Миналата седмица в четвъртък Елена Вътова води 9-месечната си дъщеря Михаела-Ивет на задължителна консултация при педиатър за деца под 1 година.  “Бях много неприятно изненадана от факта, че трябва да заплатя и то 7.80 лв”, каза майката. 

На нея било казано, че новите правила ще влязат с началото на новата година, но досега не ѝ се налагало да плаща такава такса.
Впоследствие разбрала, че педиатърката им е сключила договор с фирма за записване на часове, а таксата за това е 1% от МВР - или 7.80лв., разказва майката. Това означава, че вече и преглед на дете ще бъде с потребителска такса.
 
“След прегледа на детето лекарката ми каза, че трябва да платя потребителска такса. Върнах се до дома си за пари и ѝ занесох 2.90 лв. Бях още по-възмутена, когато тя ми каза, че таксата вече е 7.80 лв.”, казва още жената. След този случай Вътова решава да провери сама дали увеличението на потребителската такса е влязло в сила.”

Педиатърът д-р Красимира Косева обясни пред NOVA, че това е административна такса, която е въведена в нейната практика от Нова година. “Първото посещение на майката беше през януари, когато тя е подписала договор, че е съгласна с административната такса. Тогава не съм й взела такса. Такава ми е практиката - когато хората се информират не взимам такса, на второто посещение хората вече са използвали административните услуги, затова съм взела и въпросната такса”, обясни лекарката.

Административната такса не е такса за преглед, поясни тя. “Прегледът винаги е бил безплатен. Това не е такса за преглед. Срещу административната такса пациентите имат възможността да контактуват с човек, който раздава часовете, не само с електронна платформа, както беше преди това”, каза още д-р Косева.

А таксата от 7.80 лв е по нейна преценка. “Това е 1% от минимална работна заплата. Така съм преценила. Все пак аз съм търговско дружество и на базата на разходите, които калкулирам - това е цената”, посочи тя. 

Майката Елена Вътова твърди обаче, че при подписването не ѝ е казано каква ще бъде текста. Не са ѝ предоставили и копие. Казано ѝ е само, че и съпругът ѝ трябва да подпише документа. “Нищо не ми е обяснила. Нито ми е дала възможност да откажа да подпиша такива документи. Явно е моя грешката и сега си понасям последствията”, каза Вътова, която е категорична, че повече няма да посещава кабинета на д-р Косева, дори и това да се случва безплатно без записан час.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата