вторник, 7 март 2023 г.

Разузнаването на НАТО: Русия е загубила в Бахмут пет пъти повече войници от Украйна

  

По данни на разузнаването на НАТО руските войски са загубили пет пъти повече войници от Украйна в битката за Бахмут в Донецка област, съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен източник от Северноатлантическия алианс.

Източникът не е посочил точни данни за загубите на двете страни. Той обаче твърди, че въпреки това съотношение Украйна все пак е претърпяла значителни загуби при защитата на Бахмут. През януари немското сп. "Шпигел" съобщи, че по данни на германското разузнаване украинската армия губи трицифрен брой войници всеки ден в боевете за града.

Както отбелязва Си Ен Ен, украински официални лица многократно са заявявали, че по време на боевете за Бахмут украинската страна е нанасяла значителни загуби на руската страна. Телевизията цитира командира на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, който на 5 март е посетил частите, отбраняващи Бахмут, че украинската армия е "намалила настъпателния потенциал на противника" в този участък на фронта.

Тежките боеве за Бахмут продължават от юли 2022 г. насам. От руска страна в тях участват наемници от ЧВК "Вагнер", в чиито редици има затворници. В началото на март 2023 г. основателят на военната компания Евгений Пригожин заяви, че Бахмут е "практически обкръжен" и предложи на украинската армия да напусне града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че за Украйна е важно да защити Бахмут, но не на всяка цена. Според него украинските въоръжени сили ще се сражават в този участък на фронта, докато това е разумно. От обкръжението на украинския президент допуснаха, че украинската армия може "стратегически да се оттегли" от Бахмут. В началото на март военни експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) съобщиха, че украинските въоръжени сили се готвят да се изтеглят от някои части на Бахмут, като разрушат мостове.

На фона на слуховете, че военното и политическото ръководство са в противоречие по отношение на необходимостта да се продължи защитата на Бахмут, от канцеларията на украинския президент съобщиха, че главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужний се е изказал за продължаване на бойните действия за града. Източници на германския таблоид "Билд" твърдят, че преди няколко седмици Залужний е препоръчал да се обмисли изтегляне от Бахмут по тактически съображения.

В днешната си сводка обаче Институтът за изследване на войната твърди, че Украйна ще продължи да защитава Бахмут, въпреки че градът не е важен нито от оперативна, нито от стратегическа гледна точка.

Борбата на Украйна за Бахмут придоби стратегическо значение поради настоящия състав на руските сили, разположени в района. В някои западни съобщения напоследък се изказва предположение, че Украйна губи елитни войски и дефицитно оборудване срещу новобранци от ЧВК "Вагнер", които са просто "пушечно месо". Тази констатация като цяло е вярна, отбелязват експертите на ISW, като същевременно изтъкват, че резервът от руски затворници, подходящи за бойни операции, не е неограничен и елиминирането на голям брой от тях в Бахмут означава, че те няма да бъдат използвани за по-важни битки.

Украинското разузнаване подкрепя оценката на ISW, че руските сили край Бахмут наскоро са променили тактиката си и са вкарали в бой по-качествени специални части и елементи от редовните сили.

ЧВК "Вагнер" вероятно все още ще използва затворници за операциите в Бахмут, макар и в много по-ограничена степен, отколкото през предходните месеци, поради огромните загуби, понесени при фронтални атаки. Но сега "Вагнер" е хвърлила в боя и най-добрите си войници и именно те биват унищожавани заедно с новобранците, отбелязва ISW.

Сериозните загуби на елитната бойна сила на ЧВК "Вагнер" би имало положителни последици извън бойното поле. Сериозното накърняване на влиянието и репутацията на Пригожин, един от най-радикалните руски националисти, би било важно постижение от гледна точка на дългосрочните перспективи за възстановяване на здравия разум в Русия, посочват експертите на ISW. Това е в интерес както на Америка, така и на Украйна, и повишава залозите в битката за Бахмут.

Според британското разузнаване украинската отбрана на Бахмут продължава да изчерпва силите и на двете страни. То оценява, че украинските сили може би са успели да стабилизират отбранителния си периметър през уикенда след предишни руски офанзиви в северната част на града.

"Около 2 март руски удар разруши мост над единствения асфалтов път към Бахмут, който все още беше под украински контрол. Калта вероятно е възпрепятствала украинските усилия за снабдяване, тъй като те все по-често прибягват до използването на черни пътища", съобщава британското разузнаване.

Същевременно украински военни, които се сражават в Бахмут, заявиха пред АФП, че някои части вече са започнали да се изтеглят от града.

Близо до град Часов Яр, на 10 км западно от Бахмут, един войник заявил пред агенцията, че е дошъл да ремонтира танка си след месец на сражения. "Бахмут ще падне. Почти сме обкръжени. Частите постепенно се оттеглят на малки групи", казва той и допълва, че единственият изход от града е по черни пътища, водещи към Часов Яр. Ако танковете заседнат там, могат да бъдат подложени на артилерийски обстрел, казва той.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата