Изследователи от университета "Джонс Хопкинс" (JHU), описват подробно как мозъчно-машинните технологии могат да родят нов вид компютри и "биологичен" изкуствен интелект, пише Vice.

Учените използват 3D култури от човешки мозъчни клетки.

От тях са отгледани органоиди. След това те са свързани с машина и служат за захранването на изкуствен интелект.

Органоидите споделят аспекти на мозъчната структура и функция, които играят ключова роля в когнитивните функции като учене и памет. Те служат като биологичен хардуер и един ден биха могли да бъдат дори по-ефективни от настоящите компютри, работещи с програми за изкуствен интелект.

"Човешкият мозък работи изключително ефективно при обработката на информация, ученето и т.н. Доста е изкушаващо да преведем и моделираме това, за да имаме система, която ще работи по-бързо и по-ефективно от настоящите компютри", споделят учените.

Човешкият мозък има невероятен капацитет за съхраняване на информация: минимум 2500 терабайта, според статията. Изследователите предвиждат сложни 3D клетъчни структури, които ще бъдат свързани с AI и системи за машинно обучение.

"Достигаме физическите граници на силиконовите компютри, защото не можем да опаковаме повече транзистори в малък чип", каза Томас Хартунг, изследовател в JHU и един от авторите на изследването

Решението е "органоиден интелект" или OI. Вместо на традиционните силиконови чипове и компютри, той ще разчита на отгледани от човешки мозъчни клетки органоиди.

"Вече имаме функционални мозъчни органоиди, тъй като имаме електрофизиологична активна система, която има синхронна електрическа активност и реагира на химически и електрически стимули", пише Лена Смирнова - един от главните учени в проекта на американския университет.

Предишни тестове са доказали, че мозъчните органоиди подлежат на обучение. Учените са ги научили да играят пинг-понг. Следващата стъпка е вързана с разработката на модел за дългосрочно обучение.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo