четвъртък, 9 март 2023 г.

Adidas се чуди какво да прави с обувки за 1,2 млрд. евро

 Кашони с обувки Yeezy, произведени от Adidas (Адидас) в магазин за маратонки в Парамус, Ню Джърси, на 25 октомври 2022 г. 

Adidas все още обмисля съдбата на обувките на стойност 1,2 милиарда евро от линията Yeezy на Кание Уест, които се натрупаха, след като гигантът за спортно облекло прекрати партньорството си с рапъра миналата година. Но феновете, които не се обезсърчават от антисемитските коментари на Уест, които предизвикаха развода между двете страни, все още може да успеят да купят от обувките, отбеляза Би Би Си (BBC).

Шефът на Adidas Бьорн Гулден каза, че фирмата обмисля да продаде обувките и да дари проходите за благотворителност. Той добави, че изключил други варианти, сред които  изгарянето на стоката.

Безплатното им раздаване пък бил сложен вариант, отбеляза Гулден с обяснението, че стойността при препродажба на обувките е нараснала (има предвид прогнозираната пазарна стойност на обувките към момента на евентуалната им продажба).

Чифт обувки Yeezy 350 "Zebra" сега се продават за между 340 и 360 долара, в сравнение с около 260 долара преди четири месеца, каза Джон Мокадло, шеф на американския търговец на обувки Impossible Kicks, цитиран от Ройтерс и Би Би Си.

Ръстът в цената идва, след като миналия октомври Adidas прекъсна връзките си с рапъра, който носи името Ye (Йе), като обяви, че "няма да толерира антисемитизма и всякакъв друг вид реч на омразата".

Фирмата преразгледа деветгодишното си сътрудничество, след като творецът показа изображение на тениска, на което пишеше "White Lives Matter" на Седмицата на модата в Париж, което предизвика широко недоволство. Дни по-късно той публикува антисемитски коментари в профила си в Twitter, отбеляза Би Би Си.

Adidas изтъкна, че разводът е струвал на фирмата 600 милиона евро през последните три месеца на 2022 г. Компанията предупреди инвеститорите, че краят на сделката може да удари печалбите с поне 500 милиона евро през финансовата 2023 година.

Асошиейтед прес цитира изявление на германския производител на обувки и спортни облекла от сряда, 8 март 2023 г., че по-високите разходи за доставка и спадащите приходи в Китай също са помогнали да се стигне до нетна загуба от 513 милиона евро или 540 милиона долара през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Ако Adidas продаде продуктите, ще трябва да плати на Йе според условията на договора, каза Гулден на пресконференция, след като фирмата информира инвеститорите за представянето си през 2022 г.

Гулден, който беше назначен за главен изпълнителен директор през ноември и пое поста през януари (идвайки след 7 години начело на Puma), описа края на сделката с Йе като много тъжен, но правилен изход. Той добави, че все още решава какво да прави с остатъчния инвентар.

"Инвентарът е там, не бяга", каза той. "Не трябва да вземаме решение само за да угодим на някого. Трябва да вземем решение, когато последствията от това решение са най-доброто, което можем да направим."

"Има толкова много хора, които имат интерес към това от различни общности от цял свят." И още: "Участвам в това само от седем седмици и не се чувствам достатъчно квалифициран да взема решение въз основа на фактите, с които разполагам".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата