четвъртък, 2 март 2023 г.

Храните в магазините се продават с над 90% надценка, а инфлацията на тези стоки е достигнала 24,5 на сто / видео

 10 трика, с които магазините ни карат да харчим повече - Money.bg

Хранителните продукти на щанда се продават с над 90% надценка, а инфлацията при храните е достигнала 24,5 на сто през януари. Производителите, които подават сигнали до държавните органи, се страхуват да се разкрие самоличността им, за да не бъдат отрязани от дистрибуционните канали и да не могат да продават стоката си. Цените са необосновано високи. Това са само част от изводите на държавните органи, които бяха впрегнати в проверки по цялата верига от производителя до щанда, за да установят на какво се дължи големия марж при цените на храните у нас и необяснимото им поскъпване на фона на същите продукти в други европейски страни.

Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има съмнения за необосновано високи печалби и други нарушения, ощетяващи правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава. Като държава сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните доходи не се изземат", каза ръководителят на сформираното държавно звено за проверки - вицепремиерът Христо Алексиев.

Той подчерта, че държавата няма намерение да се намесва на пазара на храните, но и няма да позволи доходите на хората и производителите да бъдат изземвани по този начин.

"Има ужасяващ страх от хората, които ни дават информация - да не бъдат изхвърлени от дистрибуционните канали. Залети сме от сигнали. Молбата е ние да не казваме продуктите и имената на съответния човек", каза земеделският министър Явор Гечев, като така обясни защо министрите не показват договори и фактури на журналистите. Той даде и конкретни примери с цени на продукти, които потвърждават огромните надценки на стоките на щанда.

Опаковка от 400 г на кашкавал по БДС струва 8,04 лв. във фермата, а в магазина вече се продава за 15,59 лв. - това е 94% надценка.

Същият грамаж на краве сирене е с цена от 5,64 лв. при производителя, а на щанда се продава за 10,79 лв. - това е 91% надценка, заяви земеделският министър.

Гечев даде пример и с цената на кравето масло - 2,62 лв. струва то при производителя, докато цената му скача над над 4 лв. за 125 г опаковка в магазина. В същото време в Германия същото количество масло струва 2,59 лв. на щанда и 2,55 лв. - в Австрия.

"В България ценообразуването много често се разминава със западните образци", заключи Гечев. Пикът на инфлацията при хранителните продукти е бил през ноември, когато индексът е достигнал 26,1 %, каза той и отчете, че през последните няколко седмици е започнало намаление и промоции. Целта на служебното правителство е обаче намалението да е постоянно, а не промоционално.

В същото време по предварителни данни от НАП очакват декларирана печалба от търговските вериги около 25%.

Отчетени бяха и резултатите от проверките на държавата през последните дни - Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки и е открила 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики.

Българската агенция за безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция по приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана ясно от думите на Христо Алексиев. Маржът от производителя до крайния търговец е от 50% до 95%, заключи той.

"Това ценообразуване не е коректно. Производителят не печели от него", обобщи Явор Гечев.

"Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, но прехвърлят вината по веригата на другите. Има серия от причини цените да спадат, а те растат. Не ни остава друго освен да набавим информация по служебен път, да проследим ценообразуването по всички нива на веригата, да видим кой прав, кой крив и откъде идва недоразумението", обеща и министърът на икономиката Никола Стоянов.

Проверките на държавните органи ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Ресорните министри увериха, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата