петък, 10 март 2023 г.

Живописен датски остров с 89 жители, забъркан в атентата на газопроводите "Северен поток" / видео

 

Жителите на малкия остров Кристиансо в Балтийско море тази седмица станаха център на внимание за световните медии, след като се появиха съобщения, че лодка, акостирала край скалистия му бряг, е била използвана за взривяване на газопроводите "Северен поток", предаде Ройтерс.

"Имам чувството, че вчера ми се обади целият свят. Получих телефонни обаждания от 87 души", каза Сьорен Тийм Андерсен - административният управител на острова, който е най-източната точка на Дания, предаде БТА.

Телефонните обаждания на журналисти от далечни места последваха медийни информации в САЩ и Германия, че проукраинска група може да носи отговорност за нападението срещу тръбопроводите на "Северен поток" през септември миналата година край Кристиансо.

Операцията по поставяне на експлозиви на морското дъно е извършена от шестима души, отплавали на 6 септември от северноногерманския град Рощок за Кристиансо, според данни на германската обществена телевизия А Ер Де и печатното издание "Цайт".

Датската полиция отказа коментар.

Андерсен каза за Ройтерс, че датските органи на реда са питали местните хора за това какво знаят за лодки, акостирали на брега на Кристиансо в периода 16-18 септември.

Но не само полицията събираше информация. Други жители на Кристиансо разказаха за Ройтерс, че са били неподготвени за внезапния интерес на журналисти от цял свят, които са искали да разберат всичко за лодката, за която се твърди, че е пристигнала на острова.

Малко е смущаващо нашият малък остров да се превърне в "пешка" в такава голяма политическа игра. И дали изобщо е така или става дума само за конспиративни теории, се пита 35-годишната Ане Мари Куфуд.

Кристиансо е час от малък архипелаг на около 18 километра североизточно от балтийския остров Борнхолм.

Бивша военноморска крепост, той е под управлението на датското министерство на отбраната и има 98 жители.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата