понеделник, 13 март 2023 г.

Претоварване и преумора: 63% от медицинските сестри и акушерките у нас са в пенсионна възраст

  

Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години, тоест в пенсионна възраст - това каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Медицинските сестри и особено акушерките са крайно недостатъчни. И поради тази причина, тези две професии основно трябва да работят много по-усилено, отколкото в предишните 20 години. Поради тази причина, работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, те влагат много повече усилия, за да могат качествено да извършват дейността по отношение на здравните грижи, коментира Василева.

По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и лекари.

"Всичко това води до симптоми на непрекъсната умора, отчаяние, неудовлетворение от работата. Като се има предвид и ниското заплащане, което получават тези специалисти, всичко това довежда до т.нар. симптоми на "синдрома на изпепеляването". Хората се чувстват неудовлетворени от професията си, тревожни и в депресивно състояние", посочи Милка Василева.

Има проучвания, според които 82% от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на "синдрома на изпепеляването". Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен на "синдрома изпепеляването", обясни експертът.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата