Полицията задържа двама души за заливането със сярна киселина на 52-годишната жена от Пловдив. Те са от Враца и са криминално проявени. Арестувани са късно снощи след денонощна съвместна работа на полицията и прокуратурата. Това съобщиха на пресконференция от двете институции.

По думите на районния прокурор на Пловдив Петър Петров физическият извършител на тежкото престъплението е на 42 години, осъждан е и е в изпитателен срок. Съучастникът му е на 51 години.

На 14 март двамата тръгват от Враца с джип по предварително подготвен маршрут, като са планирали много добре действията си. Извършителят е оставен пред блока на жената, която е гадателка, поставя си маска, каскет и облича яке с висока яка. При влизането във входа слага калцуни и ръкавици и директно се качва до жилището на жертвата. Влиза в отключения апартамент и на въпроса на жената, "Как да ви помогна", отговаря "Аз ще ти помогна", след което я залива със сярна киселина, разказа прокурор Петров.

Извършителят бързо напуска местопрестъплението, качва се в джипа, в който го чака помагачът му и заедно отпътуват за Враца.

Веднага е бил подаден сигнал в полицията, жената е била откарана в болница и са започнали незабавни оперативно-издирвателни мероприятия от служители на ОД на МВР - Пловдив за установяване на извършителите. 

На 16 март вечерта, двамата обвиняеми са били установени и задържани във Враца.

От прокуратурата уточниха, че към момента жената е изведена от реанимация и се възстановява. Според лекарското заключение тя е получила трета степен химическо изгаряне от сярната киселина, 12% от кожата на лицето, врата, гърдите, лявата ръка и левият крак са засегнати.

От прокуратурата и полицията не съобщават мотивите за извършеното тежко криминално деяние, както и дали нападателят и жертвата са се познавали, поради продължаващото разследване.

Заместник районният прокурор Атанас Илиев уточни, че от страна на полицията и прокуратурата са извършени огромен обем действия по разследването, като голяма част от тях продължават. Той припомни, че през последните 5 години в страната не е имало регистрирано подобно престъпление.

Директорът на ОД на МВР Пловдив ст. комисар Васил Костадинов допълни, че екипният принцип на работа по този случай е основното, което е оказало роля за постигането на бързия резултат и залавянето на извършителите.

По случая се е вложил огромен ресурс от страна на Пето РПУ и Криминална полиция.

Двамата мъже са привлечени в качеството на обвиняеми за причиняване на средна телесна повреда в съучастие, за което се предвижда до 6 години лишаване от свобода. Предстои да бъдат задържани за срок до 72 часа и наблюдаващият прокурор да направи преценка относно искането за постоянна мярка задържане под стража.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 ------------------------------------------------

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo