Картина на световноизвестния американски художник Джаксън Полък, водеща фигура на абстрактния експресионизъм, е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на "Европол", съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 милиона евро. 

Операцията, в която участва и ГДБОП, била проведена на територията на София, Атина и на остров Крит, твърдят близките до разследването източници на общественото радио. Тя била насочена срещу трафика на културни ценности и имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. 

В хода ѝ е намерена картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. Тя е предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Джаксън Полък от 1949 г.

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети общо пет други картини на известни автори. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

  Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo