четвъртък, 16 март 2023 г.

С 400-годишна присъда и след 34 г. в килия: Обявиха Сидни Холмс за невинен и го освободиха

 

57-годишен американец бе освободен от затвор във Флорида, след като излежал 34 години от 400-годишната си присъда за въоръжен грабеж, но се оказал невинен, съобщиха американските медии. 

През април 1989 г. Сидни Холмс е признат за виновен за това, че е бил шофьор на двама извършители на въоръжен грабеж, които нападнали мъж и жена пред смесен магазин в района на Форд Лодърдейл. Пред съдебното жури обаче жертвите дали твърде неясни описания на водача на колата, с която избягали нападателите им. По думите ѝ автомобилът приличал малко на този, който притежавал и шофирал Сидни Холмс.

Въпреки спорните показания Холмс е осъден на 400 години затвор, след като съдията преценил, че 825-годишна присъда, поискана от прокуратурата, ще е "малко прекалена". 

"Причината за тежката присъда е да се гарантира, че той няма да бъде на свобода, докато е жив", коментира тогава обвинителят по делото Питър Магрино. Той обяснява, че не е поискал доживотна присъда, тъй като Сидни Холмс би имал право на предсрочно освобождаване след 25 години.

Така американецът прекарва следващите 34 години в затвора. През 2020 г. Сидни Холмс подава молба за преразглеждане на случая му от Отдела за преглед на присъдите на държавния прокурор на окръг Брауърд, който разглежда потенциално несправедливи присъди. Мъжът твърди, че е невинен.

Това се потвърждава и от повторното разглеждане на случая му. От прокуратурата признават, че доказателствата по делото сочат, че Сидни Холмс е станал жертва на "случайни съвпадения" и не е участвал във въоръжения грабеж, за който е осъден. Разследването установява, че той е осъден след "погрешно разпозване" от страна на свидетеля. 

Така на 13 март Сидни вече е свободен човек. 

"Никога не загубих надежда и знаех, че този ден ще дойде. И днес този ден настъпи. Нямам търпение да прегърна мама, като свободен човек, за първи път от 34 години", каза Холмс.

По закон освободените затворници, които са били осъдени несправедливо, трябва да бъдат обезщетени с 50 000 долара за всяка година, в която са били лишени от свобода. Въпреки това само 10 от общо 84 души в щата са получили такова обезщетение.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата