Италианският кабинет прие вчера постановление за възобновяване на отдавна мечтания проект за изграждане на мост с дължина 3200 м, който да свързва остров Сицилия с континента.

С постановлението се въвеждат "спешни разпоредби за изграждането на монолитна връзка между Сицилия и Калабрия", се казва в правителствено съобщение за медиите.

Целта на указа е бързо да се даде възможност за възобновяване на плановете за изграждане на моста, който ще свързва сицилианския град Месина с Калабрия, крайната точка на италианския полуостров.

Парламентът разполага с два месеца, за да превърне декрета в закон. Според плана изпълнителният проект ще бъде одобрен до 31 юли 2024 г., а строителството ще започне до края на годината, съобщават местните медии.

"След 50 години преговори този кабинет одобрява моста, който свързва Сицилия с останалата част на Италия и Европа", заяви министърът на транспорта Матео Салвини, приветствайки "историческия ден".

Древните римляни също са мечтали за връзка през тесния воден участък до Месина. Преди повече от 2000 години те са нанизали плавателни съдове и бъчви, за да образуват мост, но буря е разрушила плановете им.

Различни италиански правителства обсъждат проекта "Il Ponte sullo stretto" от десетилетия.

През 2000 г. правителството на тогавашния премиер Силвио Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е част от управляващата коалиция, подкрепи изграждането на моста. По онова време планът предвиждаше строителството да започне през 2006 г. и да приключи до 2012 г.

Мостът щеше да бъде почти три пъти по-дълъг от моста Голдън Гейт в Сан Франциско и с над 1000 метра по-дълъг от моста Акаши Кайкьо в Япония, който в момента държи титлата за най-дълъг висящ мост в света.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo